Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

BGŻ: To był rok wysokich cen skupu żywca

W sektorze żywca i mięsa rok 2009 w kraju charakteryzował się bardzo niskim pogłowiem trzody chlewnej, załamaniem poziomu produkcji drobiu w I kwartale oraz rekordowo wysokimi cenami skupu wszystkich gatunków żywca - podają eksperci BGŻ.

BGŻ: To był rok wysokich cen skupu żywca
  • Źródło

Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
Data: 05-01-2010, 11:39

W marcu 2009 r. pogłowie trzody chlewnej spadło do 13,3 mln szt. - poziomu najniższego od 1964 roku. Do lipca pogłowie wzrosło do 14,3 mln szt., ale wciąż było o 15% niższe niż w tym samym miesiącu w 2008 r. i o 21% niższe niż w 2007 roku. Skup drobiu w I kwartale 2009 r. spadł aż o 15% w stosunku do poprzedniego kwartału. Jednak w następnych kwartałach produkcja drobiu szybko odbudowywała się i w drugiej połowie roku była znowu bardzo wysoka.

Ceny zakupu żywca przez zakłady mięsne w 2009 r. były znacznie wyższe niż rok wcześniej. Szacujemy, że przeciętnie za trzodę chlewną zakłady płaciły około 4,61 PLN/kg, czyli o ponad 12% więcej niż w 2008 roku. Jeszcze wyższa mogła być cena płacona za bydło rzeźne - przeciętnie około 4,80 PLN/kg, czyli o 14% więcej niż rok wcześniej. W przypadku indorów wzrost ceny w relacji rocznej wyniósł 16%, a w przypadku kurcząt brojlerów 7%.

W 2009 r. ceny zakupu żywca ustanowiły nowe rekordy: trzoda chlewna w pierwszym tygodniu lipca kosztowała 5,30 PLN/kg, bydło rzeźne w czwartym tygodniu czerwca 5,12 PLN/kg, kurczęta w tym samym tygodniu 3,76 PLN/kg, a indory w pierwszym tygodniu czerwca 5,52 PLN/kg. Od tego czasu ceny dosyć szybko spadały, lecz wciąż były znacznie wyższe niż przeciętnie w analogicznych tygodniach w ostatnich pięciu latach.

Ceny zakupu żywca przez zakłady mięsne rosły w 2009 r. znacznie szybciej niż ceny zbytu wyprodukowanych przez nie tusz, elementów i przetworów. W rezultacie ograniczone zostały marże zakładów ubojowych i przetwórczych - szczególnie w sektorze trzody chlewnej, ale również drobiu. Jeśli chodzi o sektor wołowiny, to sytuacja była znacznie lepsza, gdyż ceny zbytu wołowiny z zakładów rosły tak samo szybko jak ceny zakupu żywca - wysoki popyt z zagranicy oznaczał dobrą koniunkturę zarówno dla producentów żywca, jak i zakładów mięsnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (1)

  • LWL 2010-01-06 23:14:04
    BGZ dokonuje analizy cen w 2009r., należałoby jednak dokonać analizy przyczyn spodku produkcji mięsnej w naszym kraju. A jest to nietrudne, bo to za niskie ceny w okresie wcześniejszym ustalane przez zakłady mięsne- ceny poniżej kosztów produkcji doprowadziły do załamania produkcji mięsa w naszym kraji..

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.108.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!