• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

BGŻ: W drugim tygodniu grudnia wysokie ceny trzody chlewnej i bydła

W drugim tygodniu grudnia (8-14.12) drożała trzoda chlewna, bydło rzeźne i indyki. Ceny zakupu trzody chlewnej w zakładach monitorowanych przez MRiRW wzrosły do 4,48 PLN/kg w porównaniu z 4,44 PLN/kg tydzień wcześniej. Od kiedy Ministerstwo Rolnictwa zaczęło badania tygodniowe cen w 2003 r. nigdy w tym okresie roku cena żywca nie była tak wysoka - informują analitycy BGŻ.
  • Autor: BGŻ
  • Data: 23-12-2008, 11:49

Przed rokiem w analogicznym tygodniu za kilogram żywca płacono zaledwie 3,30 PLN a przeciętnie w ostatnich pięciu latach 3,54 PLN. Opublikowane w ostatnim tygodniu przez GUS ceny skupu w listopadzie wyniosły dla trzody chlewnej 4,28 PLN/kg, czyli o 31% więcej niż przed rokiem. Tak wysokie ceny notowano w 2004 r. podczas poprzedniego dołka świńskiego. Można oczekiwać, że omawiany tydzień był ostatnim tygodniem przedświątecznych wzrostów cen - po okresie wzmożonych zakupów, ceny żywca powinny zacząć spadać.

Bardzo wysokie jak na ten okres roku są również ceny zakupu bydła rzeźnego. Ceny tygodniowe MRiRW na poziomie 4,33 PLN/kg dla bydła rzeźnego ogółem są o ponad 10% wyższe niż przed rokiem i o 5% wyższe niż miesiąc temu, co jest o tyle zaskakujące, że zazwyczaj jesienią ceny bydła sezonowo spadają. Według GUS cena skupu bydła rzeźnego (bez cieląt) w listopadzie wyniosła 4,09 PLN/kg i była o 7% wyższa w relacji rocznej i o 1% wyższa w relacji miesięcznej.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Po tygodniu lekkiego wzrostu, w drugim tygodniu grudnia ceny zakupu kurcząt w zakładach ponownie spadły. Na poziomie 2,93 PLN/kg ceny są o 3% niższe niż przed rokiem, kiedy były stosunkowo niskie w związku z wykrytymi przypadkami ptasiej grypy. W porównaniu jednak z sytuacją w latach 2004-2006 kurczęta wciąż osiągają dobre ceny. Indory, mimo że w ostatnich trzech tygodniach podrożały o 2,6%, wciąż są tańsze niż przed rokiem (o 3%) i znacznie tańsze niż w połowie 2008 r. (o 9%).

W UE w drugim tygodniu grudnia drożało bydło rzeźne, kurczęta i jaja konsumpcyjne, a taniała trzoda chlewna. Ceny wszystkich wymienionych produktów są na wysokim poziomie. Ceny kurcząt są o 22% wyższe niż przeciętnie w analogicznych tygodniach w latach 2002-07, natomiast ceny trzody chlewnej są o 11% a jaj konsumpcyjnych o 6% wyższe. Wysokie są również ceny zakupu bydła na poziomie prawie o 7% wyższym w relacji rocznej. W przypadku trzody, drobiu i jaj ważnym czynnikiem wpływającym na wyniesienie cen na wysoki poziom były zeszłoroczne podwyżki cen surowców rolnych. Droższe pasze z opóźnieniem od kilku do kilkunastu miesięcy przeniosły się na wyższe ceny mięsa i jaj. W przypadku wołowiny ważniejszym czynnikiem od wysokich cen pasz jest prawdopodobnie ograniczenie przez UE importu tego gatunku mięsa z Brazylii.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!