Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Bilans handlu zagranicznego wieprzowiną jest wręcz zatrważający

Fluktuacja złotego oraz cen żywca nie pozwala na długoterminowe planowanie w zakresie eksportu mięsa. To bardzo niedobrze - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Pawelczak, rzecznik Animeksu.

Bilans handlu zagranicznego wieprzowiną jest wręcz zatrważający

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 05-03-2010, 13:23

W ocenie Pawelczaka, jeśli nie będziemy konkurencyjni w stosunku do Niemców, Duńczyków i innych - trudno będzie oczekiwać radykalnej poprawy.

Jaki jest najbardziej prawdopodobny scenariusz dla rynku wieprzowiny? - Patrząc na ceny musimy brać pod uwagę w całej UE. Europa dała nam wielką szansę w postaci otwarcia rynku z 500 mln konsumentów ale z drugiej i zagrożenie. Widzieliśmy w poszczególnych okresach minionego roku lawinowy import wieprzowiny a ujemny bilans handlu zagranicznego jest wręcz zatrważający - podkreśla Andrzej Pawelczak. - Tak źle w handlu zagranicznym jeszcze nie było. Ponad 500 tys. ton importu wieprzowiny to ostry dzwonek i ostrzeżenie dla polskich producentów i eksporterów - dodaje.

Z racji niskiego pogłowia w 2009 nie należało się spodziewać niskich cen żywca. - Ale to poziom cen krajowego żywca spowodował wspomniane konsekwencje - zaznacza rzecznik Animeksu. - Liczymy, że rok 2010 będzie lepszy, nastąpi stabilizacja cen na poziomie konkurencyjnym do poziomu europejskiego i import mięsa do Polski ulegnie znacznemu ograniczeniu - akcentuje.

Zwraca uwagę, że Polskie rozdrobnienie w hodowli i przemyśle mięsnym zmusza do stałego myślenia o jak największej efektywności, bo tylko ona gwarantuje nawiązanie równej walki konkurencyjnej i pozytywny scenariusz dla całej branży.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Pawelczak RSS ALERT    /    Animex RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    mięso czerwone RSS ALERT

KOMENTARZE (8)

  • weg 2010-03-06 06:02:17
    ...dajcie spokój temu mięsu przejdzcie na weganizm.....bedzie bez problemu!
  • angelo 2010-03-06 13:57:54
    Panie Andrzeju pamiętam Pana z czasów grupy Campofrio wtedy w Zakładach Mięsnych Morliny była jakaś logiczna polityka kadrowa, młodzi ludzie po studiach mieli niekiedy szanse wybicia się dzisiaj to jest tragedia wszystkie rekrutacje wewnętrzne to jedna wielka porażka, dajecie ogłoszenia do internetu które są tylko formalnością vide ostatnie kontroler Jakości animex Iława,lub Mistrz Konfekcji Zm Morliny, w chwili publikacji było już praktycznie nieaktualne, parę lat temu jak dla was pracowałem moim przełożonym był \"chłopek roztropek\" po zawodówce którego kompetencje są mocno dyskusyjne, w tym samym czasie ludzie po studiach notabene wasi wychowankowie(Technologia Mięsa) doskonali fachowcy dymali w taśmie za parę groszy. Od tego czasu nic się nie zmienia ludzi po zawodówkach są kierownikami tylko i wyłącznie przez zadawnione koneksje, a dostać się do was z zewnątrz jest to czyn niewykonalny.Jest to błąd bo świeża krew z doświadczeniami zewnętrznymi mogła by tchnąć nową koncepcje rozwojową i stać się zarzewiem zmian które przecież w każdej organizacji są potrzebne
  • Witek 2010-03-06 15:50:06
    Proszę nie podpowiadać konkurencji. Polityka kadrowa Animexu jest super! Nic bym w niej nie zmieniał. Przynajmniej do czasu integracji konkrencji. Panie Andrzeju tak trzymać!!!!!
  • woland 2010-03-06 21:59:55
    Wituś ten angelo to woland ale chyba przejdę na ten jeden nick woland to będzie łatwiej, zaspokoję twą ciekawość nie jestem tym o kim myślałeś ani nie mam z nimi nic wspólnego a ciebie wziąłem za kogoś innego więc chyba nie masz żalu ;) o te pamflety he he
  • woland 2010-03-06 22:25:38
    Chociaż raz parę lat temu byłem na takiej \"rekrutacji\" prowadził ją jakiś żalawski czy jakoś tak, pytał mnie inżyniera, człowieka z 10 letnim stażem na roboczych stanowiskach i wtedy 2 letnim menadżerskim w tej branży czy wiem co to MAP, to było jedno z najbardziej upokarzających przeżyć, ja nie miałem o czym z tym chłopem gadać bo nie mogłem zejść na tematy dotyczące produkcji bądź technologii żeby go nie upokorzyć nieznajomością nawet podstaw. Panie Andrzeju po prostu żenua

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.112.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!