Branża mięsna stawia na innowacje
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 08-04-2016, 14:17

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Coraz bardziej popularne jest stosowanie urządzenia mikrofalowego w przemyśle mięsnym. Znalazło ono zastosowanie w rozmrażaniu mrożonego surowca w zależności od wielkości urządzenia i rodzaju asortymentu standardowa wydajność wynosi od 500 do 10 000 kg na godzinę. Zaletą tej metody jest szybkość rozmrażania, redukcja kosztów energii i robocizny oraz zapewnienie odpowiedniej jakości mikrobiologicznej rozmrożonego surowca. Są to urządzenia bardzo proste w obsłudze i działające w ruchu ciągłym.
Trwają badania nad wykorzystaniem urządzeń mikrofalowych w procesie pasteryzacji. W tym zakresie firma Weindich współpracuje z kilkoma uczelniami wyższymi zarówno w kraju jak i zagranicą. - Prace są bardzo rozwojowe i sądzimy, że w najbliższym czasie, naukowe poszukiwania powinny zakończyć się pierwszymi wdrożeniami w przemyśle. Oprócz w/w zastosowań mikrofale wykorzystywane są w procesach dehydratacji, sterylizacji, blanszowania oraz gotowania – mówi Rafał Szelc.
komentarze (0)