Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Branża mięsna: Strategia "Od pola do stołu" do poprawki (wideo)

Europejskie organizacje rolników i branży mięsnej zaprezentowały apel wideo, który pokazuje paradoksy strategii „Od pola do stołu”. W ocenie organizacji, niektóre założenia dokumentu utrudnią zieloną transformację Wspólnoty.

Branża mięsna: Strategia
Branża mięsna oczekuje rewizji unijnej strategii "Od pola do stołu". fot. za YouTube

Autor: Portalspozywczy.pl
Data: 26-03-2021, 09:59

Europejski sektor hodowli zwierząt przedstawił „9 paradoksów strategii Od pola do stołu”. Jest to apel organizacji branżowych o aktywny udział w pracach nad kształtem strategii, tak aby była ona dostosowana do dzisiejszych realiów oraz przede wszystkim skuteczna.

Stworzona z inicjatywy Carni Sostenibili i European Livestock Voice seria filmów została uruchomiona jednocześnie w siedmiu krajach: Belgii, Włoszech, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Portugalii i Polsce.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Filmy mają uświadamiać, że, pomimo dobrych intencji, strategia „Od pola do stołu” nie odpowiada na aktualną sytuację i wyzwania sektora hodowli zwierząt. Seria stanowi jednocześnie apel, mówiący o tym, że cały łańcuch produkcyjny powinien być zaangażowany w trwający proces zielonej transformacji. 

Strategia "Od pola do stołu" do poprawki?

W ocenie organizacji rolniczych zidentyfikowane paradoksy odzwierciedlają błędne przekonania i uprzedzenia narosłe wokół sektora zwierząt hodowlanych w zakresie środowiska, zdrowia oraz gospodarki. Ujawniają one nieścisłości w rozumieniu wartości odżywczej mięsa, spójności użytkowania gruntów pod działalność związaną z hodowlą zwierząt, zrównoważenia środowiskowego europejskiego łańcucha hodowlanego, ekonomicznego wpływu sektora, ochrony dobrostanu zwierząt, różnic w zakresie stosowania nawozów chemicznych i naturalnych, bezpieczeństwa pracy i zatrudnienia na obszarach wiejskich, gastronomicznego i kulturowego dziedzictwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa i dostępności naszych produktów spożywczych.

– Strategia „Od pola do stołu”, leżąca u podstaw Europejskiego Zielonego Ładu, może być okazją do poprawy wyników osiąganych przez europejskie rolnictwo. Żeby tak się stało, musimy postawić na badania, innowacje i technologie. Kluczowe jest również zapewnienie odpowiedniej produkcji, reagującej na rosnące zapotrzebowanie na żywność, przy jednoczesnym zmniejszeniu wykorzystanych zasobów. Obecnie osoby pracujące w sektorze hodowli zwierząt mają obowiązek pomóc politykom, tak aby nie zmarnowali oni okazji do prawidłowego ukształtowania systemu rolno-spożywczego na kolejne 10 lat – mówi Giuseppe Pulina, prezes Carni Sostenibili

– Hodowla zwierząt była – i nadal jest – obwiniana za wiele zła. Może nie jesteśmy idealni, ale należy podkreślić wiele podjętych już działań na drodze zrównoważonego rozwoju. Te działania podejmujemy już od wielu lat i będziemy podejmować dalej. Filmy, które udostępniamy dzisiaj, odzwierciedlają rzeczywistość hodowli zwierząt i mają na celu obalenie błędnych przekonań, z których wiele miało niestety wpływ na kształt strategii „Od pola do stołu”. Nasz głos musi być słyszalny, ponieważ chcemy być częścią procesu, który zadecyduje o przyszłości. Chcemy dzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem w ramach aktualnie trwającej dyskusji dotyczącej strategii – mówi Birthe Steenberg, sekretarz generalna organizacji AVEC, w imieniu European Livestock Voice. 

European Livestock Voice to organizacja zrzeszająca stowarzyszenia z różnych sektorów gospodarki, w celu przywrócenia zrównoważonej debaty na temat sektora rolno-spożywczego, który odgrywa tak istotną rolę w bogatym dziedzictwie i przyszłości Europy. Stowarzyszenia reprezentują różne sektory: zdrowia zwierząt, hodowli zwierząt czy pasz. Razem mają na celu informowanie opinii publicznej o społecznej wartości produkcji zwierzęcej i jej wkładzie w globalne wyzwania, oferując inną perspektywę w toczących się debatach.

Carni Sostenibili to włoskie stowarzyszenie non-profit, które reprezentuje wszystkie łańcuchy produkcyjne zajmujące się przetwarzaniem mięsa (wołowiny, wieprzowiny i drobiu). Założone w 2012 roku stowarzyszenie stworzyło cyfrową platformę komunikacyjną, w celu promowania i rozpowszechniania prawidłowych informacji naukowych – w odniesieniu do środowiskowego, ekonomicznego i społecznego zrównoważenia produkcji całego łańcucha dostaw mięsa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

branża mięsna RSS ALERT    /    Od pola do stołu RSS ALERT    /    Zielony Ład RSS ALERT    /    Birthe Steenberg RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • M 2021-03-29 16:29:32
    Nareszcie.... zaczynamy myslec. Paradkos 50 zamienniki miesa to wysokoprzetworzona zywnosc z proszkow roslinnych....czyli patoveganizm.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.173.249
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!