Brazylia liczy na podtrzymanie wysokich prognoz eksportu wołowiny
- Autor: globalmeatnews.com
- Data: 31-03-2017, 16:01

Na kilka dni przed wybuchem skandalu prezes ABIEC Antonio Jorge Camardelli przewidywał, że w 2017 roku Brazylia wyeksportuje wołowinę o wartości od 5,5 do 6 mld dolarów, co będzie oznaczało wzrost rok do roku o 9 proc. w ujęciu wartościowym i o 11 proc. w ujęciu wolumenowym.
Brazylia z roku na rok zwiększa liczbę rynków eksportowych dla swojej wołowiny. W 2015 roku było to 129 krajów, w 2016 r. 133 kraje, a szacunki na 2017 rok zakładały wysyłki do 184 państw.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W połowie marca brazylijska policja wszczęła śledztwo w sprawie 21 zakładów mięsnych, których przedstawiciele mieli przekupywać federalnych inspektorów aby dopuszczali do obrotu zafałszowane mięso. Rząd zawiesił 33 urzędników państwowych, zamknął trzy zakłady i rozpoczął szczegółowe kontrole.
Szybka reakcja najwyższych władz Brazylii, m.in. spotkania prezydenta Michela Telera z ambasadorami, sprawiła, że dwa tygodnie po ujawnieniu afery, zakazy importu wołowiny zniosły kluczowe rynki eksportowe dla brazylijskiej wołowiny: Chiny, Chile, Egipt i Hongkong.
Camardelli przyznaje, że perspektywy dla producentów wieprzowiny w Brazylii są dobre, nie tylko z uwagi na rosnącą wartość eksportu, ale także na wzrost konsumpcji na rynku wewnętrznym na skutek wychodzenia brazylijskiej gospodarki z recesji.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
W ciągu 4 lat trzykrotnie wzrosła liczba głodujących w Brazylii
-
W 2022 r. rynek wietnamski może się otworzyć na polską wołowinę
-
Szczepienie drobiu przeciwko Salmonelli powoduje antybiotykooporność
-
Rocznie do budżetu trafi 150 mln zł w związku z opłatami weterynaryjnymi
-
VII Forum Sektora Wołowiny już 10-11 marca 2022
-
Chiny wstrzymują import litewskiej wołowiny
-
GUS: pogłowie bydła wzrosło w grudniu 2021 r. o 1,5 proc.
-
Europejskie sieci nie chcą mięsa z Brazylii. Chodzi o klimat
-
Brazylia zdominuje unijny rynek drobiu? Polska ma się czego bać
-
GIS ostrzega przed salmonellą w tatarze
- Prezes SPP: Chleb jest najbardziej podstawowym produktem (wywiad)
- Lista firm z branży piekarniczo-cukierniczej
komentarze (0)