Brazylia: rośnie liczba zakładów posiadających prawo eksportu wołowiny do Chin
- Autor: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia z dn. 18.02.16
- Data: 03-03-2016, 10:11

Wszystkie zakłady wysyłające mięso wołowe do Chin, położone są w najważniejszych regionach produkcyjnych tego gatunku mięsa w Brazylii, tj. w stanach Sao Paulo, Mato Grosso, Goias, Rio Grande
do Sul oraz Minas Gerais. Od kiedy Chiny zniosły embargo na brazylijską wołowinę (w maju 2015 r.), wysyłki mięsa wołowego na ten rynek zaczęły gwałtownie rosnąć.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Tym samym Chiny stały się dla Brazylijczyków jednym z głównych rynków zbytu na wołowinę. Oczekuje się, że w 2016 r. dostawy brazylijskiej wołowiny do Chin będą dalej wzrastały, co będzie wspierane przez spadek wartości reala brazylijskiego, a także osłabienie gospodarki brazylijskiej, wpływającej na redukcje konsumpcji mięsa wołowego na rynku wewnętrznym (konsumenci brazylijscy poszukują tańszych gatunków mięsa, takich jak mięso z kurczaków i wieprzowina). W styczniu br. Brazylijczycy
wyeksportowali około 78 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 5 proc. więcej niż przed rokiem. Głównymi rynkami zbytu tego gatunku mięsa były Egipt, Hongkong, Rosja oraz Chiny.
komentarze (0)