Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Brytyjczycy chcą legalizacji mięsa smokies

Brytyjska Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - Food Standards Agency (FSA) podjęła kolejne kroki w celu legalizacji produkcji wędzonego mięsa owczego ze skórą tzw. "smokies" - podaje FAMMU/FAPA na podst. Farmers Weekly.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 10-09-2012, 11:25

Mięso to spożywane jest przez niektóre mniejszości etniczne w Wielkiej Brytanii. Jednak w UE obowiązuje zakaz produkcji takiego mięsa, ponieważ przepisy sanitarne wymagają, aby wszystkie części tuszy owcy przeznaczone do spożycia (z wyjątkiem głowy i racic) były odskórowane. Podczas produkcji "smokies", skóra i często również wełna owcza pozostaje na tuszy, która jest w ten sposób wędzona.

Taki proces produkcji może stworzyć zagrożenie przeniesienia choroby owiec zwanej trzęsawką (scrapie) oraz bakterii E. Coli oraz Salmonelli do mięsa.

W 2010 r. FSA apelowała do Komisji Europejskiej, domagając się zmiany przepisów i zezwolenia na produkcję "smokies". Wyniki badań FSA wskazują, że możliwa jest produkcja takiego mięsa z zachowaniem odpowiednich warunków sanitarnych. Komisją zwróciła się o opinię do Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który w 2011 r. nie potwierdził wyników badań FSA.

Komisja uznała opinię EFSA stwierdzając, że jak na razie nie ma podstaw do zmiany przepisów. Obecnie FSA zwróciła się do EFSA o uzasadnienie swojej opinii naukowej. UE ma czas na udzielenie odpowiedzi do października br.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

EFSA RSS ALERT    /    Wielka Brytania RSS ALERT    /    mięso owcze RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.232.129.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!