Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Cała branża mięsna chce produkować wędliny z "dolnej półki"

Cała branża mięsna chce produkować wędliny '"z dolnej półki", które najlepiej się sprzedają - uważa Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jego zdaniem pociąga to za sobą spadek jakości wędlin i coraz mniejszy prestiż branży.

Cała branża mięsna chce produkować wędliny z

Autor: PAP
Data: 17-04-2012, 19:16

Podczas wtorkowej konferencji "Jakość wyrobów mięsnych" Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk powiedział, że najpoważniejszym problemem branży jest brak norm na wyroby mięsne.

Jego zdaniem ta pozorna wolność, pozwalająca na produkcję wędlin o dowolnym składzie, prowadzi do obniżenia jakość wyrobów mięsnych, a także wielu nadużyć. Konsekwencją tego jest podważenie zaufania do całej branży, która był kiedyś chlubą polskiego agrobiznesu - wskazał.

Kowalczyk uważa, że firmy nie mogą wyłącznie produkować produktów wędliniarskich niskiej jakości, tłumacząc, że tego oczekują od nich sklepy. Powiedział, że branża nadal może udawać, że nic się nie dzieje, a jej prestiż będzie nadal spadał. Albo też - jak mówił - podjąć próbę zmian i wypracować normy gwarantujące dobrą jakość określonych typów wędlin, aby np. kiełbasa "śląska" czy "żywiecka" z każdego zakładu była taka sama.

Mówiąc o oszustwach rynkowych, Kowalczyk zwrócił przede wszystkim uwagę na dezinformowanie konsumentów. Kupujący nie wie, jaką wędlinę kupić, by jej jakość go zadowoliła - tłumaczył. Jego zdaniem np. "tradycyjna" szynka nie powinna zwierać różnych dodatkowych składników m.in. konserwujących, bo ta nazwa jest myląca dla kupującego.

Jak mówił szef Inspekcji, przerażające jest to, że firmy, zamiast zwracać uwagę na technologię produkcji, większą uwagę przykładają do "lokowania" produktu na rynku.

Jako przykład podał parówki z kolorowymi nadrukami, które w jednym z lubelskich supermarketów znajdowały się dokładnie na wysokości oczu dzieci. Jednak - jak powiedział - z uwagi na swój skład, parówki te nie powinny być przeznaczone dla najmłodszych. Zawierały bowiem tzw. mięso MOM (oddzielone mechanicznie od kości - PAP) z kurcząt; ponadto w swoim składzie miały też m.in. skórki kurcząt i kilkanaście składników konserwujących.

Prezes Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański powiedział, że przetwórcy mięsa produkują słabe wyroby, ponieważ takie jest zapotrzebowanie handlu. Jego zdaniem odejście w 2003 roku od polskich norm było błędem.

więcej informacji:

Wiesław Różański RSS ALERT    /    Janusz Rodziewicz RSS ALERT    /    Stanisław Kowalczyk RSS ALERT    /    Beata Majchrzak RSS ALERT    /    UPEMI RSS ALERT    /    IJHARS RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Maria 2012-04-18 13:39:32
    To ja jako kupująca będę decydowała jaką wędlinę kupić. A to ma zależeć od tego na jaką cenę będzie mnie stać oraz jakiego producenta będzie najlepsza w tej cenie. Powrót do norm, żeby każda np żywiecka była taka sama jest paranoją tego pana inspektora, który może by chciał żebyśmy w jednakowych niebieskich mundurkach chodziły jak w Chinach
  • dugy 2012-04-18 15:14:02
    Do Maria. Z całym szacunkiem... pojęcia zielonego nie masz o czym piszesz. Nikt nie broni Ci wybierać produktu zgodnie z Twoimi oczekiwaniami i możliwościami finansowymi. Chcesz śląską - kupuj śląską, chcesz produkt śląskopodobny - kup sobie taki. Problem polega na tym, iż likwidacja PN spowodowała nagminne \"nadużywanie\" nazw historycznie przywiązanych do konkretnych produktów. Dziś pod nazwą \"śląska\" kupujesz zwyczajną, śląską, psa z budą, itp., itd. Przydałoby się z tym skończyc raz na zawsze i znów wprowadzić normy na pewną grupę popularnych produktów. A jeśli jakiś zakład chce produkować tani produkt pod sieci - droga wolna, tylko dlaczego muszą akurat używać takich nazw jak śląska, podwawelska, toruńska. Nazywajcie je sobie inaczej. Rynek sam zweryfikuje czego potrzebuje... Pozdrawiam.
  • benek 2012-04-18 16:22:25
    @Maria: Właśnie dlatego, że nie ma norm, kupując drogą wędlinę w nadziei, że to nie trutka, tak naprawdę nie wiadomo co się kupuje, bo równie dobrze, może tam być napakowane MOM, soja + chemia. Nie ma norm, producenci nie opisują rzetelnie składu produktów. TYLKO jeżeli MY będziemy na to zwracać uwagę, co kupujemy, jaki jest skład i nie będzie nam to latało koło d.py, jest szansa, że coś się zmieni. Na wszelkie \"inspektoraty\" nie ma co liczyć, oni bronią producentów (patrz sprawa soli drogowej i skażonego suszu jajecznego). Chcesz porządnego mięsa? 1. Nie kupuj w dużych sklepach (dlaczego - masz napisane w powyższym artykule - sprzedają tam syf, aby cena była niska) 2. Nie kupuj od firm, których kiełbasa przejechała 500km 3. Znajdź lokalnego wytwórcę. On sprzedaje lokalnie, musi dbać o jakość, bo żyje z wąskiego grona odbiorców.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.242.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!