Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Cedrob wspiera badania nad zagospodarowaniem kurzych piór

Naukowcy z Polski pracują nad zagospodarowaniem piór - odpadów, gdyż nie wolno ich już przetwarzać na mączkę drobiową i karmić nimi zwierząt. Pióra z ubojni drobiu będzie można wykorzystać do wytwarzania włóknin do okrywania zasiewów na stokach narciarskich i nasypach kolejowych. 

Cedrob wspiera badania nad zagospodarowaniem kurzych piór
Polscy naukowcy pracują nad sposobami na wykorzystanie piór z ubojni drobiu, fot. shutterstock

Autor: PAP - Nauka w Polsce
Data: 19-02-2020, 10:57

Nad projektem Ekopióro ("Opracowanie innowacyjnych włóknin ochronnych z dodatkiem piór") pracują badacze z Łukasiewicza - Instytutu Biopolimerów i Włókien Chemicznych w Łodzi, Uniwerytetu Rolniczego w Krakowie we współpracy z partnerami przemysłowymi: Cedrob i Poltops. Naukowcy otrzymali wyróżnienie Indian Innovators Association oraz Złoty Medal od Narodowej Rad Badań w Tajlandii.

Jak tłumaczą koordynatorzy projektu, pióra drobiowe powstające w trakcie uboju drobiu stanowią od 4 do 7 proc wagi żywca. Ich dalszym przerobem zajmują się Zakłady Utylizacji, które przerabiają je na mączkę drobiową. Do 2004 r. mączkę dodawano do pasz przemysłowych. Jednak Parlament Europejski zakazał jej stosowania w żywieniu zwierząt hodowlanych. Obecnie mączkę wolno stosować jedynie jako nawóz organiczny lub dodatek do spalania w kotłowniach przemysłowych.

Problem w tym, że wyprodukowanie mączki jest dwa razy droższe, niż cena tych produktów. Dlatego naukowcy szukają nowych metod zagospodarowania odpadów z ubojni drobiu - ekonomicznych i użytecznych społecznie.

W projekcie EkoPióro opracowano dwie grupy ekologicznych włóknin z dodatkiem włókien keratynowych z piór. Włókno typu A posłuży do okrywania pryzm śniegu. Natomiast włókno typu B – do okrywania zasiewów mieszanki trawiasto – bobowatej. Takie zasiewy wymagają szczególnej ochrony na terenach trudnych, takich jak stoki narciarskie czy nasypy kolejowe.

Innowacyjne włókniny ochronne testowane są w laboratoriach oraz w warunkach polowych (naturalnych) na polu doświadczalnym na Jaworzynie Krynickiej w Leśnym Zakładzie Doświadczalnym w Krynicy-Zdroju.

Projekt będzie realizowany do 2021 r. Jego budżet wynosi ponad 8 mln zł, z czego dofinansowanie z UE to ponad 5,5 mln zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Cedrob RSS ALERT    /    drób 2020 RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    EkoPióro RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.220.21
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!