Ceny mięsa na świecie są wyjątkowo stabilne
Według danych FAO opublikowanych 7 marca br., światowe ceny surowców rolnych, w tym ceny mięsa, w lutym utrzymały się na tym samym poziomie co w poprzednim miesiącu - informują analitycy BGŻ.
Jednak w porównaniu z poziomem cen w lutym ubiegłego roku są o 0,3 proc. niższe. Dla rynku mięsnego indeks FAO od listopada 2012 roku utrzymuje się na zbliżonym poziomie w granicach 177,5-179,5 punktów. Pomimo stabilnego poziomu, odnotowano niewielkie spadki dla mięsa drobiowego i nieznaczny wzrost dla
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
mięsa wieprzowego, jednak zmiany te wzajemnie się równoważyły. Warto zaznaczyć, że najważniejszymi czynnikami, które wywierają presję na ceny jest nadal wysoki poziom cen pasz i, choć jest on stosunkowo niewielki, wzrost popytu na mięso.Powiązane tematy:
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
-
Polski producent alternatywnego białka zwiększa moce. Buduje nowy zakład
-
Rocznie do budżetu trafi 150 mln zł w związku z opłatami weterynaryjnymi
-
Za drób trzeba zapłacić niemal 50 proc. więcej niż przed rokiem
-
Polski eksport: dominuje mięso i przetwory mięsne
-
Dlaczego mięso drożeje? Dwa kluczowe czynniki
-
Czy sieci akceptują wyższe koszty branży mięsnej?
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
- Kombinat Konopny: Robimy produkty zupełnie neutralne światopoglądowo
subskrybuj portalspozywczy.pl
komentarze (0)