• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Ceny mięsa w detalu coraz wyższe

W kwietniu po raz kolejny znacznie przyśpieszyła roczna dynamika cen detalicznych mięsa. W stosunku do sytuacji sprzed roku, najbardziej podrożały drób i wołowina. W dalszej części roku roczna dynamika cen wieprzowiny będzie się zwiększała, a cen drobiu zmniejszała - informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.
  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 17-05-2011, 16:22
Ceny mięsa w detalu coraz wyższe

Jak wynika z opublikowanych w ubiegłym tygodniu przez GUS danych w kwietniu ceny mięsa wzrosły o 1,0 proc. i były o 4,9 proc. wyższe niż przed rokiem. Miesiąc wcześniej wzrost cen w ujęciu rocznym wynosił 3,7 proc., a w lutym mięso było jedynie o 1,0 proc. droższe niż rok wcześniej.

Na przestrzeni ostatnich dwunastu miesięcy najbardziej podrożało mięso drobiowe (o 16,7 proc.) oraz mięso wołowe - dla przykładu mięso wołowe z kością było o około 6 proc. droższe. Na razie stosunkowo niewielki wzrost cen wystąpił w przypadku wieprzowiny (o 3,6 proc.) oraz przetworów mięsnych i wędlin (o około 1,5 proc.). Ale wydaje się, że już niedługo ceny wieprzowiny będą w większym stopniu napędzać wzrosty cen mięsa ogółem i całą inflację.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Już dziś ceny skupu trzody chlewnej są o 25-30 proc. wyższe niż przed rokiem. Częściowo tak duży wzrost wynika z niskich cen przed rokiem. Niemniej jednak, ceny, które za żywiec płacą zakłady mięsne w ostatnich miesiącach znacznie wzrosły. Wzrost cen wieprzowiny w sklepach jeszcze całkowicie tego nie odzwierciedla.

Prognozujemy, że do września ten gatunek mięsa w detalu podrożeje jeszcze o 5-6 proc. Jesienią może podobnie jak zazwyczaj tanieć, ale prawdopodobnie wolniej niż w poprzednich latach. W rezultacie w grudniu wieprzowina może być o 6-9 proc. droższa niż rok wcześniej.

Trudniej o rzetelną prognozę dla rynku drobiu, gdyż tutaj ze względu na krótki cykl produkcyjny, zmiany są bardzo gwałtowne. Prawdopodobnie jednak ceny w relacji rocznej na koniec roku będą o około 8-14 proc. wyższe.

W rezultacie ceny detaliczne mięsa ogółem będą w grudniu najprawdopodobniej o 3-8 proc. wyższe niż rok wcześniej. Stosunkowo szeroki prognozowany przedział wynika z dużej niepewności panującej na rynkach surowców rolnych oraz rynkach walutowych.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • a 2011-05-18 13:27:27

    a w skupach w dół;/

    Odpowiedz
  • T 2011-05-18 23:52:36

    A w ubojniach dno w dnie. Cena drobiu nie pokrywa kosztów produkcji. Powiedzcie społeczeństwo ze zakłady kupują zyweic po 3,2 a ludzie po ubicu piersi kurczaka za 19 PLN a bogi po 8 PLN. Ku..a gdzie jest ta różnica? Kto to zżera. Handlarzyny was kroją jak mogę. Kupują taniej a sprzedają drogo jak nigdy.

    Odpowiedz
  • jureczek 2011-05-19 07:07:36

    kolego T a gdzie ty te ceny sprawdzałeś? hurtowa cena ćwiartki 3.50 więc 8 mocno przesadzone.

    Odpowiedz
  • T 2011-05-19 09:36:04

    W hurtowni 3,5 a w sklepie 8, Ameryka w Polsce dla Izraela. Świt się skończy chyba

    Odpowiedz
  • wasyl 2011-05-19 16:00:54

    T. Nie przesadzaj takiej marży to nie mamy cena kurczaka w hurcie 5.3 zł/kg to w sklepie 5,49 czasami do 5.99 więcej się nieda. A swoją drogą może chciałbys zapłacic rządowe koszty ZUS, Energia, Paliwo, pensje pracowników, Czynsz. minimum 14tys zł jak na sklep to chyba nie mało. To co zostanie to dla ciebie to jak próbujesz

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!