Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ceny wołowiny zaczną się stopniowo odbudowywać w kolejnych miesiącach 2020 roku

- Po spadkach cen obserwowanych na rynku wołowiny od czerwca do października, sytuacja uległa poprawie pod koniec 2019 r. Dotyczyło to zarówno rynku krajowego, jak i unijnego. Obecnie rynek wydaje się ustabilizowany, choć ceny pozostały niższe niż na początku 2019 roku - mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank Polska S.A.

Ceny wołowiny zaczną się stopniowo odbudowywać w kolejnych miesiącach 2020 roku
Ceny wołowiny będą się odbudowywać w dalszej części 2020 roku - ocenia Grzegorz Rykaczewski, fot. PTWP

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 25-02-2020, 09:28

Jak przypomina Grzegorz Rykaczewski, na przełomie czerwca i lipca 2019 roku na rynku krajowym nastąpił istotny spadek cen.

- W czerwcu 2019 r. średnia cena skupu żywca wołowego, podawana przez GUS, spadła do 6,06 zł/kg – o 7% w ciągu miesiąca. Był to najniższy poziom od listopada 2016 r. W kolejnych miesiącach ceny ulegały niewielkim wahaniom, kształtując się dosyć nisko, blisko 6 zł/kg. Dopiero w listopadzie i grudniu żywiec wyraźnie podrożał. Średnia cena pod koniec roku była jednak o 3% niższa niż rok wcześniej - mówi.

Analityk zauważa, że obniżkę zanotowano również na rynku unijnym, jednak w Polsce miała ona znacznie większą skalę.

- W lipcu średnia cena tuszy wołowej z Polski była niższa o 16% w relacji do stycznia. Z kolei średnia cena w UE obniżyła się w ww. okresie jedynie o 6%. Odbicie cen mięsa wołowego, widoczne w czwartym kwartale, dotyczyło zarówno rynku krajowego jak i unijnego, jednak w Polsce było słabsze niż przeciętnie w Unii. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w grudniu polska wołowina kosztowała średnio 310 euro/100 kg i była tańsza o 6% w relacji rocznej. W tym samym miesiącu średnia cena w UE osiągnęła 371 euro/100 kg i był niższa tylko o 1% r/r - dodaje.

Ekspert zauważa, że spadek cen mięsa miał miejsce w warunkach mniejszej unijnej produkcji.

- Jak wynika z danych Komisji Europejskiej wolumen produkcji mięsa wołowego (ubój w zakładach przemysłowych) w UE-28 w okresie styczeń-październik był niższy o 1,4% r/r. Spadek ubojów odnotowano również w Polsce. Według danych GUS, po dziewięciu miesiącach wolumen ubojów wyniósł 828 tys. t i był niższy o 4% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku - mówi.

W ocenie Rykaczewskiego w 2019 r, czynnikiem, który silnie wpłynął na poziom cen był spadek sprzedaży eksportowej poza Unię.

- Było to bezpośrednią konsekwencją ograniczenia sprzedaży do Turcji, która pozostawała jednym z ważniejszych odbiorców wołowiny z Polski. W 2018 r. Turcja awansowała na drugie miejsce pod względem wolumenu zakupu polskiego nieprzetworzonego mięsa wołowego, a polska branża była jednym z największych unijnych dostawców wołowiny na rynek turecki. W rezultacie Polska mocniej, niż inne kraje, odczuła spadek zamówień z Turcji - dodaje.

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2020 RSS ALERT    /    ceny wołowiny RSS ALERT    /    Grzegorz Rykaczewski RSS ALERT    /    Santander Consumer Bank RSS ALERT    /    bydło mięsne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.30.155
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!