Ceny żywca wołowego w 2015 roku nieco wyższe niż rok wcześniej
- Autor: BGŻ BNP Paribas
- Data: 19-01-2016, 15:22

Warto zaznaczyć, że w grudniu 2015 r. przeciętny poziom cen zakupu żywca wołowego był już niższy w relacji do grudnia 2014 roku (o 1 proc.). Ponadto, biorąc pod uwagę ostatnią dekadę, należy zauważyć, że wyższy niż w 2015 r. średnioroczny poziom cen żywca wołowego odnotowano jedynie w 2012 i 2013 roku (odpowiednio 6,39 i 6,06 zł/kg).
Duże zróżnicowanie odnotowano jeśli chodzi o dynamikę zmian cen zakupu żywca poszczególnych grup zwierząt. Dane Ministerstwa wskazują, że w najmniejszym stopniu, biorąc pod uwagę cały 2015 rok, podrożały jałówki oraz krowy - odpowiednio o 0,6 i 2,4 proc. do poziomu 6,25 i 4,61 zł/kg. Wiązać to się mogło z większą dynamiką ubojów tych zwierząt w 2015 roku, w porównaniu do innych grup bydła. Dane GUS (za MRiRW) o ubojach dla pierwszych 11 miesięcy 2015 roku wskazują, że liczba ubitych jałówek wobec analogicznego okresu w 2014 r. zwiększyła się aż o 19 proc. (do 192 tys. szt.), przy 11-proc. wzroście ubojów bydła ogółem. Wzrost ten z jednej strony spowodowany był zwiększeniem krajowej podaży zwierząt na ubój.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Według danych GUS, pogłowie jałówek w wieku 1-2 lat na rzeź wzrosło w czerwcu 2015 roku o 45 proc. r/r do poziomu blisko 55 tys. szt. Co więcej, do uboju mogło trafić więcej jałówek krów mlecznych, w wyniku obserwowanej w minionym roku dekoniunktury na rynku mleka. Wcześniejszy wzrost ich pogłowia (w czerwcu 2015 roku było o 5 proc. [+39 tys. szt.] wyższe) możliwy był dzięki relatywnie wysokim cenom mleka w końcówce 2013 r. i tym samym dość dobrej opłacalności produkcji.
Największy wzrost cen w 2015 roku, jeśli chodzi o wyodrębnione grupy bydła w Polsce, odnotowano w przypadku byków powyżej dwóch lat, i w wieku do dwóch lat. Ich ceny średnio w 2015 roku wyniosły odpowiednio 6,80 i 6,90 zł/kg i były o 4,4 i 4,6 proc. wyższe niż przed rokiem.
Wzrostowi cen żywca wołowego, szczególnie w pierwszych trzech kwartałach 2015 roku sprzyjał większy, w porównaniu do roku poprzedniego, popyt eksportowy. Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że wolumen eksportu mięsa wołowego od stycznia do października 2015 roku wzrósł o 16,1 proc. w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem. Szczególnie, bo o 18,4 proc. (do 235,3 tys. t), wzrosła sprzedaż mięsa świeżego lub schłodzonego; mrożonego natomiast o 8,4 proc. Wznowienie produkcji mięsa halal oraz koszernego w Polsce spowodowało, z jednej strony, że popyt eksportowy na mięso wołowe wzrósł, z drugiej, eksport bydła żywego w analogicznym okresie zmniejszył się o 15,3 proc. do nieco ponad 122 tys. szt.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Czy sieci akceptują wyższe koszty branży mięsnej?
-
mięso na wtorek
Ceny mięsa w sklepach rosną. Jak duże podwyżki zaakceptują sieci?
-
Do KE trafił projekt zakazujący hodowli zwierząt
-
Bartosz Urbaniak na EEC: Czeka nas katastrofa klimatyczna
-
Drastyczne podwyżki. W marcu ceny produktów rolnych były wyższe o 35,9 proc. r/r
-
Polomarket inwestuje w lodówki do przechowywania pakowanych ryb i mięsa
-
W Unii Europejskiej rosną ceny skupu żywca wieprzowego
-
Nosarzewski: Jak wojna na Ukrainie wpływa na firmy spożywcze w Polsce?
-
mięso na wtorek
AgroUnia chce dopuścić sprzedaż "mięsa od sąsiada". Co na to branża?
-
Europa docenia polskie mięso halal. Francuzi importują je na potęgę
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)