Chiny rozważają zniesienie embarga na wołowinę wobec czterech państw UE
- Autor: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com
- Data: 29-04-2017, 14:56

18 kwietnia Irlandia oraz Chiny podpisały protokół otwierający drogę do eksportu mięsa wołowego z Zielonej Wyspy na rynek chiński. Protokół ten zawiera wytyczne dotyczące wymogów sanitarnych oraz bezpieczeństwa żywności, które Irlandczycy muszą spełnić przed uruchomieniem wysyłek mrożonej wołowiny do Państwa Środka
Chiny wprowadziły embargo na dostawy irlandzkiej wołowiny na początku lat 2000-ych w związku z zagrożeniem tzw. chorobą szalonych krów (BSE) w Europie.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Spożycie mięsa wołowego w Chinach zwiększyło się w ostatnich 25-ciu latach prawie sześciokrotnie, i według wielu prognoz będzie dalej rosło. Tymczasem produkcja wołowiny w Państwie Środka nie nadąża za rosnącym popytem płynącym z rynku wewnętrznego.
Wartość irlandzkiego eksportu towarów rolno-spożywczych do Chin wzrosła z 240 mln EUR w 2012 r. do 780 mln EUR w 2016 r. (trzykrotny wzrost). Tym samym Chiny stały się dla Irlandczyków trzecim największym (pod względem wartości eksportu) rynkiem zbytu na towary rolno-spożywcze po Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
W tym kraju za mieszkanie zapłacisz pszenicą lub czosnkiem
-
W 2022 r. rynek wietnamski może się otworzyć na polską wołowinę
-
W Szanghaju zakończył się dwumiesięczny lockdown
-
Rocznie do budżetu trafi 150 mln zł w związku z opłatami weterynaryjnymi
-
Chiński rynek rolny zachowuje stabilność
-
Chiński rząd i kradzież technologii Coca-Coli. Kobieta skazana na 14 lat więzienia
-
Chiny chcą zatwierdzić kukurydzę GMO
-
Chiny: pierwszy na świecie przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy
-
Co najmniej 10 krajów może niedługo ogłosić niewypłacalność
komentarze (1)
Dlaczego nas nie ma na tej liście??
Odpowiedz