Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Co tak naprawdę kryje się w składzie wędlin?

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-04-2013, 12:49
Ponieważ sektor mięsny jest mocno rozdrobniony, wielu małych i średnich producentów preferuje stosowanie mieszanek funkcjonalnych. Są to skomponowane, wieloskładnikowe produkty, które pozwalają szybko i łatwo osiągnąć pożądany efekt. Więksi producenci stosują pojedyncze składniki, samemu zestawiając je we właściwych proporcjach - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.
Co tak naprawdę kryje się w składzie wędlin?
Fot.: Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Branża mięsna stosuje wiele dodatków. - Są to zazwyczaj substancje wiążące wodę, np.: karageny, skrobie, żelatyny; wpływające na wygląd i barwę, jak azotany; wzmacniające smak, np. glutaminian sodu, hydrolizowane białka sojowe, ekstrakty drożdżowe a także substancje stabilizujące kwasowość, poprawiające barwę i wspomagające peklowanie - wylicza Kowalewski. - Powszechnie stosuje się także konserwanty hamujące rozwój drożdży i pleśni, np. sorbinian potasu, benzoesan sodu czy przeciwutleniacze, np. kwas askorbinowy i jego sole lub ekstrakt z rozmarynu. Nie jest to oczywiście pełna lista, lecz przykłady najpopularniejszych produktów - dodaje.

Wpływ dodatków na wartość odżywczą jest uzależniony od woli producenta oraz pozycjonowania produktu. - Wyroby tanie będą zawierać dużo wody, substancji jej wiążących, białek roślinnych lub zwierzęcych. Produkty z wyższej półki będą zawierać tylko dodatki niezbędne dla zachowania bezpieczeństwa produktu. Produkty tradycyjne mogą nie zawierać dodatków wcale, jednak w zamian ich cena jest wyższa - zauważa wiceprezes Hortimeksu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • DAREK 2013-04-07 13:30:56

    A JA KUPUJĘ SMACZNE WĘDLINY NA WWW.KRASNO.PL

    Odpowiedz
  • Jarek 2013-04-09 20:35:19

    Zapraszam na naszą stronę po wędliny bez dodatków: www.wiespolska.pl

    Odpowiedz
  • smakosz 2013-04-09 22:19:00

    wiespolska.pl - sprawdzalem strone - jesli producent twierdzi ze tradycyjne.. dla czego przy okazji nie ujawni SKŁADU? Czyzby az tak tradycyjne byly? haha.. krasno.pl sie odwazylo i przynajmniej wiemy co jemy (tzn. konserwnty) !!! Polecam bacowkatowary.pl - linia naturalne, ale wiekszosc produktow maja bez konserwantow itp. W ladach chlodniczych przy kazdym produkcie wypisany sklad.. Sporo mozna znalezc nawet bez soli peklujacej.. Dziekuje!!! DA SIE ??? :) i to w cale nie za duze pieniadze.. :)

    Odpowiedz
  • jaa 2013-07-19 11:06:31

    W wędliniarstwie po zniesieniu Polskich Norm panoszy się wolna amerykanka , Każdy wytwórca dodaje do wędlin to co mu się podoba .Ja często podróżuję po Polsce i niejednokrotnie doznałem tak zwanego poparzenia błony śluzowej ust przez zbyt zawyżoną ilość nitrytu / mieszanka peklująca/ Moja propozycja żeby stworzyć tak zwany model poglądowy dla opisanych grup wędlin , w modelu tym powinny być zawarte nazwy i maksymalne ilości dodatków . Po przekroczeniu tego reżimu wytwórca poniósłby dotkliwą karę za trucie konsumentów . Nie może być takiej dowolności żeby ludzie cierpieli po zjedzeniu kiełbaski z zawyżoną ilością chemii

    Odpowiedz
  • Maciekbhj 2015-06-08 14:13:13

    tak samo jak wędliny z Krakowskiego Kredensu z tradycyjną recepturą sprzed 100 lat :D buhaha.. tylko co tam robią te konserwanty?

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!