• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Coraz mniej jagniąt z Podhala trafia na włoskie stoły

Jagnięta, które z Podhala trafią na włoskie stoły wielkanocne z roku na rok skupowane są po niższych cenach. Hodowcy narzekają na surowe przepisy, które muszą spełnić chcąc raz w roku sprzedać zwierzęta. W Polsce natomiast nie ma chętnych na jagnięcinę.
  • Autor: PAP
  • Data: 19-03-2010, 09:30

Na Podhalu rozpoczął się coroczny skup jagniąt przez Włochów. Włosi skupują przed Świętami Wielkanocnymi jagnięcinę z Podhala od przeszło 20 lat.

"Hodowcy, aby sprzedać jagnięta muszą spełnić szereg wymogów, m.in. każde zwierze musi posiadać specjalne kolczyki z czipem, oraz przejść kosztowne badania weterynaryjne" - powiedział w czwartek PAP dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu Jan Janczy.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W tym roku, ze względu na niekorzystny kurs euro, za kilogram jagnięciny pierwszej klasy hodowcy mogą otrzymać od włoskich pośredników, w przeliczeniu, 8 zł. Ceny zaproponowane przez Włochów, są o 20 groszy niższe niż w ubiegłym roku.

W 2009 r. hodowcy z Podhala sprzedali około 20 tys. jagniąt. "Od kilku lat obserwujemy spadek sprzedaży. W tym roku będzie kolejny" - dodał Janczy. Wpływ na to ma przede wszystkim duży spadek pogłowia owiec.

Zdaniem prezesa Polskiego Związku Owczarskiego Tadeusz Lotczyka, eksport jagniąt jest nieopłacalny. Za jedno jagnię można dostać ok. 200 zł, podczas gdy koszt utrzymania owcy przez rok szacowany jest na 400 zł. Zdaniem Lotczyka, w Polsce nie ma szans na wzrost pogłowia owiec, jeżeli nie będzie znaczących dotacji.

Starosta Tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski jest zdania, że rynek jagnięciny w Polsce powinien się uniezależnić od rynku włoskiego. "Na wielkanocnym stole zamiast indyków czy kaczek powinna się znaleźć jagnięcina z Podhala" - powiedział PAP Gąsienica-Makowski. W Polsce nie ma jednak tradycji jedzenia baraniny, a jagnięcina jest dla Polaków za droga.

Zdaniem starosty, promocji jagnięciny podhalańskiej mogłoby przysłużyć się wpisanie jej na listę produktów regionalnych, chronionych w Unii Europejskiej. Wniosek o rejestrację jagnięciny podhalańskiej, jako produktu regionalnego, złożyli wspólnie w marcu Regionalny Związku Hodowców Owiec i Kóz oraz Spółdzielnia"Gazdowie". Certyfikacja jagnięciny podhalańskiej potrwa około jednego roku.

Kiedy jagnięcina podhalańska zostanie zarejestrowana jako produkt regionalny w Unii Europejskiej, jej nazwa będzie chroniona, a hodowanie polskiej owcy górskiej będzie możliwe tylko w powiatach: tatrzańskim, nowotarskim, a także części powiatów żywieckiego, cieszyńskiego, suskiego, limanowskiego i nowosądeckiego.

Konkurencją dla naszej baraniny jest tańsze mięso sprowadzane z Nowej Zelandii. Przed Świętami Wielkanocnymi Włosi skupują też jagnięta na Słowacji, Węgier i Rumunii. Skup jagniąt, które z Podhala pojadą do Włoch potrwa do końca przyszłego tygodnia.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!