Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Covid-19 dużo namieszał na rynku mięsnym

– Covid-19 namieszał dużo na rynku mięsnym, ale głównie na rynku HoReCa, który stanowi duży udział sprzedaży w branży mięsnej – powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Covid-19 dużo namieszał na rynku mięsnym
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. / fot. PTWP

Autor: Jakub Szymanek/portalspozywczy.pl
Data: 01-04-2021, 11:00

Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, w rozmowie z nami ocenił kondycję branży mięsnej z perspektywy roku od wprowadzenia pierwszych obostrzeń w Polsce.

– Rzeczywiście Covid-19 namieszał dużo na rynku, na rynku mięsnym również, ale głównie na rynku HoReCa, który stanowi duży udział sprzedaży w branży mięsnej, zwłaszcza w drobiu, wieprzowinie, ale też w wołowinie. I tutaj niestety te skutki widać. Zwłaszcza w ostatnim roku, ponieważ HoReCa praktycznie została wyeliminowana z rynku, a sprzedaż poszczególnych gatunków mięs w tej branży dochodziła nawet do 30 proc. I to jest duży ubytek. Widać to było przede wszystkim na rynku drobiarskim, gdzie był spadek sprzedaży zamówień nie tylko w kraju, ale i za granicą. To także dotyczy wieprzowiny i wołowiny. Doświadczyli tego wszyscy, bo nie tylko w kraju zamarło życie restauracji i hoteli, nastąpił spadek imprez okolicznościowych, ale i w całej Europie. To niestety przełożyło się na ten rynek – wyjaśnił.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

– Myślę, że te branże po woli zaczynają wychodzić, może nie do końca branża HoReCa, ale ludzie zaczynają przyzwyczajać się do życia w pandemii i coraz częściej przygotowują dania we własnym zakresie. Więcej gotują w domu. I to widać w sprzedaży mięsa, że ona ruszyła. Widać też to po cenach wieprzowiny, że ruszyła, do tego mamy okres przedświąteczny, ale widać ożywienie. W przypadku drobiu również w ostatnich tygodniach to było widać – dodał.

– Trudno powiedzieć, jaka będzie sytuacja za kilka tygodni czy miesięcy. Mam nadzieję, że szczepienia doprowadzą do tego, że cała branża gastronomiczna ruszy łącznie z restauracjami i hotelami na całym świecie i wróci to wszystko do normy. Wiadomo, że nie nastąpi to dzisiaj czy jutro, ale żyjemy nadzieją, że do końca wakacji może to ruszy. Wiadomo, że nie wróci do takiego stanu jak w ostatnich latach. Do poziomu, który mieliśmy jeszcze rok temu przed pandemią, potrzeba wielu lat, żeby do takiego poziomu dotrzeć. Ale nie możemy się poddawać i musimy robić wszystko, żeby ten poziom osiągnąć – podsumował prezes.

Czytaj również: Polskie Mięso: Zamienniki to tymczasowa moda

Zacznij sprzedawać produkty spożywcze w sieci - wypróbuj serwis Giełda Rolna

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Witold Choiński RSS ALERT    /    Polskie Mięso RSS ALERT    /    Związek Polskie Mięso RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.173.249
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!