• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Czerwone mięso jednak nieszkodliwe? Najnowsze badania w ogniu krytyki

Grupa badaczy z siedmiu krajów pod przewodnictwem prof. Bradleya Johnstona wyraziła opinię, że zalecane przez niektórych dietetyków ograniczanie spożycia mięsa jest nieuprawnione, ponieważ nie ma wystarczających naukowych dowodów na szkodliwość czerwonego mięsa. Konkluzja badań wywołała prawdziwą burzę w amerykańskim środowisku naukowym - czytamy w "Rzeczpospolitej"
  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 17-10-2019, 13:22
Czerwone mięso jednak nieszkodliwe? Najnowsze badania w ogniu krytyki
fot. shutterstock

Autorzy badania w tekście na łamach „Annals of Internal Medicine" zalecają spożywanie czerwonego mięsa i wędliny trzy do czterech razy w tygodniu. Co więcej, w ich opinii stopień pewności dowodów na to, że redukcja spożycia czerwonego mięsa obniża umieralność na raka, choroby układu krążenia i cukrzycę. jest „słaby", a w przypadku wędlin nawet „bardzo słaby". Zainteresowanych szerszym omówieniem badania odsyłamy do naszego tekstu z początku października. 

W komentarzu do wyników badań Johnston napisał m.in., że ludzie powinni sami decydować o redukcji bądź eliminacji z diety mięsa i wędlin, a dokonując wyboru "powinni być lepiej poinformowani, a nie słuchać ślepo rozmaitych instytucji i organizacji narzucających im swoje zdanie w sposób autorytarny, mówiących im, co mają robić, jeść, gdzie i kiedy".

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Tezy prof. Johnstona skrytykowali m.in. badacze z Harvard Medical School. Według nich gdyby taką samą miarę zastosować do owoców i warzyw, aktywności fizycznej i zanieczyszczenia środowiska, „żadne z zaleceń dotyczących tych czynników nie byłoby poparte dowodami wysokiej lub tylko umiarkowanej jakości".

World Cancer Research Fund International ogłosiła, że nie zmieni swoich rekomendacji i w dalszym ciągu zalicza wędlinę do kategorii ryzyka „przekonującego", a ryzyko związane ze spożywaniem czerwonego mięsa uznaje za „prawdopodobne".

Co ciekawe, „New York Times" ujawnił, że prof. Bradley Johnston kierował w 2015 roku badaniami, które doprowadziły go do konkluzji, że ryzyko związane z nadmiernym spożyciem cukru jest dyskusyjne. Badanie było finansowane przez International Life Sciences Institute (ILSI), który z kolei ma takich sponsorów jak McDonald's, Coca-Cola, PepsiCo czy Cargill.

Redakcja „Annals of Internal Medicine", broniąc prof. Johnstona przypomina, że „wiele osób krytykujących jego artykuł nie wspomina o swoich związkach z lobby żywieniowym (...). Ludzie ci lansują dietę roślinną, pisują książki o warzywach i owocach, choć są finansowani przez producentów roślinnych artykułów spożywczych; a zatem konflikt interesów istnieje po obu stronach".

Więcej w "Rzeczpospolitej"

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Sprawdzone mięso 2020-03-30 21:58:49

    Liczy się rónież jakość mięsa, warto wybierać to sprawdzone np mięso z certyfikatem jakości żywonści www.qafp.pl

    Odpowiedz
  • lobby mięsne 2020-06-03 14:05:30

    każde mięso jest szkodliwe na swój sposób. Wszystkie łączy jednak jeden główny składnik - tłuszcze odzwierzęce, które odpowiadają za większość zatorów tętnicznych oraz zawałów serca, nie mówiąc już o problemie otyłości w krajach rozwiniętych.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!