• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Członek zarządu PZS Konserwy: Utrzymanie czystości w zakładzie spożywczym nie jest sprawą banalną

Utrzymywanie czystości w zakładzie pracy jest sprawą niezwykle ważną. W naszym zakładzie dotyczy to nie tylko samych pomieszczeń, maszyn i narzędzi pracy, ale także higieny pracownika oraz wszystkich części zakładu przemysłowego. Świecić czystością muszą stanowiska pracy, ciągi komunikacyjne, toalety i inne miejsca niezwiązane bezpośrednio z produkcją - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Paweł Czembrowski, członek zarządu PZS Konserwy.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-05-2012, 15:27

Zwraca uwagę, że wbrew pozorom utrzymanie czystości w zakładzie przemysłowym nie jest sprawą banalną. - Muszą być zachowane odpowiednie procedury. Na rynku istnieje wiele wyspecjalizowanych firmy zajmujących się świadczeniem usług w tym zakresie.
Jednak nasz zakład nie korzysta z takich usług - zaznacza Czembrowski. - Dzięki szkoleniom jakie przechodzą nasi pracownicy, sami dbamy o czystość naszego zakładu. Szkolenia te dotyczą także utrzymania higieny osobistej. Mamy wdrożony wewnętrzny system dbania o czystość w trakcie produkcji, jak i po jej ukończeniu oraz przy przeprowadzaniu dezynfekcji. Prowadzimy tzw. księgę higieny. Każda firma, która dba o bhp swoich pracowników powinna utworzyć księgę bezpieczeństwa i higieny pracy. Jest to wewnętrzny dokument firmy opisujący organizację i wszelkie działania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa ludzi w niej zatrudnionych oraz pracowników innych podmiotów wykonujących prace na terenie i na rzecz tej firmy - dodaje.

Wskazuje na zalet czyszczenia zakładu w ramach własnej działalności: - Ludzie pracujący w naszym zakładzie znają każdy jego zakamarek i wiedzą jak trzeba dbać o jego czystość. Poza tym, sprzątanie na bieżąco w dużym stopniu ułatwia prace. Istotny jest także ekonomiczny aspekt tego rozwiązania: w przypadku naszej firmy generuje ono mniejsze koszty niż ewentualny outsourcing usług związanych z higieną w zakładzie - mówi członek zarządu PZS Konserwy. - Działamy według ściśle określonych reguł. Każdy z naszych pracowników wie jaki jest zakres jego obowiązków dotyczących utrzymania czystości. Są osoby przeznaczone do kontroli całego procesu, także nie zamierzamy tego zmieniać - zapowiada.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • bigos 2012-06-03 14:22:40

    I tak oto CZŁONEK ZARZĄDU odkrył konieczność prowadzenia księgi GHP, która jest znana wszystkim normalnym producentom żywności od lat niepamiętnych...

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!