Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Czy branża mięsna może spać spokojnie przed spodziewaną drugą falą pandemii?

W branży mięsnej z opóźnieniem spełniają się najgorsze scenariusze. W lipcu i sierpniu kolejne zakłady mięsne w Polsce musiały zmierzyć się z falą zachorowań pracowników na Covid-19. Niektóre z firm musiały wstrzymać produkcję. Czy w obliczu społecznego znużenia, branża może spać spokojnie przed zapowiadaną na jesień drugą falą pandemii?

Czy branża mięsna może spać spokojnie przed spodziewaną drugą falą pandemii?
Obniżenie poziomu sanitarnego w kraju przekłada się na wzrost zachorowań także w zakładach mięsnych. fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 11-08-2020, 07:55

Wiosną największe problemy z koronawirusem miała branża mięsna w USA. W Stanach Zjednoczonych zamknięto aż 22 zakłady zatrudniające ponad 35 tys. pracowników, przez co krajowe zdolności uboju trzody chlewnej spadły o 25 proc., a bydła mięsnego o 10 proc. Pandemia koronawirusa zakłóciła łańcuchy dostaw i spowodowała braki zaopatrzenia w sklepach. Amerykańscy producenci uciekali się do nietypowych rozwiązań, jak sprzedaż mięsa na parkingach przed zakładami, aby pozbyć się zapasów, które miały trafić do kanału Horeca. O możliwym wpływie sytuacji w USA na światowy rynek mięsa pisaliśmy szeroko w maju.

W czerwcu koronawirusa wykryto u 1/3 pracowników największej w Niemczech ubojni Tönnies. Zakład został zamknięty, a wszystkich zatrudnionych odesłano na kwarantannę. Wstrzymanie ubojów negatywnie wpłynęło na sytuację na rynku trzody w całym regionie, w tym w Polsce. Pod koniec lipca Tönnies wznowiło uboje, choć w ograniczonym zakresie. Ostatnie doniesienia wskazują, że w połowie sierpnia zakład ma wykorzystywać już połowę maksymalnych mocy ubojowych, tj. do 15 tys. sztuk dziennie.

Od Starachowic do Mikstatu

Pierwszym i najgłośniejszym przypadkiem koronawirusa w dużym zakładzie mięsnym w Polsce były Starachowice. W połowie maja u jednego z pracowników tamtejszego Animeksu potwierdzono zakażenie Covid-19. W efekcie prawie 40 osób trafiło na kwarantannę. W ciągu kolejnego miesiąca w zakładzie potwierdzono blisko 90 przypadków wirusa. Animex nie zamknął jednak całego zakładu, czasowo wyłączono z użytkowania jedynie dział ubojowy i rozbiór.

W pierwszych dniach lipca koronawirus pojawił się także w innym zakładzie Animeksu - w Morlinach. Wirus miał mały zasięg, zakażenie wystąpiło tylko u jednego z pracowników działu administracji, przez co sytuację szybko udało się opanować.

Na początku lipca ognisko Covid-19 pojawiło się w zakładzie Sokołowa w Jarosławiu. Sanepid przebadał wszystkich 1074 pracowników. Wynik dodatni potwierdzono u 137 zatrudnionych w zakładzie. Mimo tego dyrekcja zakładu nie zdecydowała się na wstrzymanie produkcji.

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Andrzej Gantner RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    Tadeusz Wojciechowski RSS ALERT    /    Covid-19 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.167.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!