Czy sieci akceptują wyższe koszty branży mięsnej?
- Autor: Adam Tubilewicz
- Data: 10-05-2022, 08:22

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Wzrost cen żywności. Co z cenami mięsa i wędlin
Z raportu pt. „Indeks cen w sklepach detalicznych" wynika, że w marcu br. codzienne zakupy były droższe o ponad 15 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2021 roku. W górę poszły wszystkie analizowane kategorie produktów. O blisko 54 proc. podrożały art. tłuszczowe. Na drugim miejscu znalazły się produkty sypkie, które kosztowały o blisko 25 proc. więcej niż rok temu. Dalej w zestawieniu jest mięso ze wzrostem przekraczającym 22 proc. Wołowina podrożała o 30,2%. Ceny drobiu poszły w górę o 15,2%, a wieprzowiny – o 12%.
- Mięso zdrożało częściowo z powodu wojny. Ukraina, będąc do niedawna jednym z największych producentów pasz, nagle zniknęła z rynku. To znacznie podniosło ceny żywca. Coraz droższe nawozy, paliwa i energia to kolejne czynniki sprzyjające drożyźnie. Do tego dochodzą coraz wyższe koszty transportu, uboju i magazynowania, a to wszystko ostatecznie wpływa na koszt zakupu mięsa w sklepach – wyjaśnia Katarzyna Grochowska z Hiper-Com Poland.
komentarze (1)
Jak to czy zaakceptują, co za pytanie? Czyli zakłady mają się wyłożyć bo sieć nie akceptuje rzeczywistości. Ma wyjście, może sama zacząć prowadzić hodowlę i przerabiać.
Odpowiedz