Czy spożycie mięsa w Polsce naprawdę spada?
- Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
- Data: 18-08-2020, 07:52

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak podaje organizacja RoślinnieJemy, w kwietniu 2020 r. badacze IQS wskazywali, że ok. 43 proc. Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa. Z kolei wyniki sondażu przeprowadzonego przez Panel Ariadna w maju 2019 r. wskazywały, że 38,5 proc. osób, które spożywają mięso ogranicza jego ilość w swojej codziennej diecie.
Z drugiej strony badanie konsumenckie firmy Biostat na zlecenie UPEMI z 2019 roku pokazało, że do 2021-2022 roku w Polsce prognozuje się zdecydowane zwiększenie spożycia mięsa i wędlin, umiarkowany wzrost spożycia drobiu (kurczak, indyk) i wędlin drobiowych, stabilizację na dotychczasowym poziomie spożycia wołowiny, wieprzowiny oraz wędlin wołowych i wieprzowych.
komentarze (4)
Jest niższe ale wyższe... 😁
OdpowiedzWypowiedź pewnej Pani ze startupa... chemicznie uzdatnimy makuch rzepakowy, który będzie udawał mięso.... bez komentarza, czy my chemicznie uzdatniamy wołowinę wieprzowiną czy drób?
Odpowiedzjak czegoś nie rozumiesz to nie zabieraj się do dyskusji bo wychodzi to groteskowo
OdpowiedzWedług moich obserwacji spożycie mięsa spada i chyba będzie spadać w przyszłości. Ja ograniczyłem spożycie mięsa na rzecz warzyw i będę tak robił dalej.
Odpowiedz