Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Czy spożycie mięsa w Polsce naprawdę spada?

  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 18-08-2020, 07:52
Prozwierzęcy aktywiści przekonują, że już blisko połowa Polaków nie je lub ogranicza spożywanie mięsa. Branża wskazuje, że wciąż istnieje pole do tego, byśmy jedli więcej drobiu i wołowiny. Jak wygląda dziś rzeczywista konsumpcja mięsa w Polsce? Co tak naprawdę pokazują dane publikowane przez GUS i czy uprawniają one do twierdzenia, że jako społeczeństwo zaczynamy powoli odchodzić od mięsa?
Czy spożycie mięsa w Polsce naprawdę spada?
Zjawisko odchodzenia od konsumpcji mięsa ma w Polsce wciąż zbyt niewielką skalę by znalazło odzwierciedlenie w danych. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak podaje organizacja RoślinnieJemy, w kwietniu 2020 r. badacze IQS wskazywali, że ok. 43 proc. Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa. Z kolei wyniki sondażu przeprowadzonego przez Panel Ariadna w maju 2019 r. wskazywały, że 38,5 proc. osób, które spożywają mięso ogranicza jego ilość w swojej codziennej diecie.

Z drugiej strony badanie konsumenckie firmy Biostat na zlecenie UPEMI z 2019 roku pokazało, że do 2021-2022 roku w Polsce prognozuje się zdecydowane zwiększenie spożycia mięsa i wędlin, umiarkowany wzrost spożycia drobiu (kurczak, indyk) i wędlin drobiowych, stabilizację na dotychczasowym poziomie spożycia wołowiny, wieprzowiny oraz wędlin wołowych i wieprzowych.

Dalsza część artykułu (82%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (4)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Aleksander 2020-08-18 13:54:20

    Jest niższe ale wyższe... 😁

    Odpowiedz
  • TOM 2020-08-18 14:39:02

    Wypowiedź pewnej Pani ze startupa... chemicznie uzdatnimy makuch rzepakowy, który będzie udawał mięso.... bez komentarza, czy my chemicznie uzdatniamy wołowinę wieprzowiną czy drób?

    Odpowiedz
    • Dariusz 2020-08-20 14:44:43

      jak czegoś nie rozumiesz to nie zabieraj się do dyskusji bo wychodzi to groteskowo

      Odpowiedz
  • Franek 2020-08-22 10:38:52

    Według moich obserwacji spożycie mięsa spada i chyba będzie spadać w przyszłości. Ja ograniczyłem spożycie mięsa na rzecz warzyw i będę tak robił dalej.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!