Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Czy strategia "od pola do stołu" zaszkodzi branży mięsnej?

20 maja Komisja Europejska przyjęła strategię “Od pola do stołu”, która ma budować “zdrowy i w pełni zrównoważony system żywności.” Dokument wyznacza szereg rewolucyjnych założeń, które mogą znacząco zmienić kształt unijnego rolnictwa już w 2030 roku. Co zawiera propozycja KE i na ile realne są to postulaty? Jakie szanse i zagrożenia dla polskiego rolnictwa i produkcji zwierzęcej niesie lansowany przez Brukselę Nowy Zielony Ład? Zapraszamy do lektury.

Czy strategia
mięso na wtorek
Branża mięsna krytycznie ocenia główne założenia strategii "od pola do stołu". fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 01-06-2020, 18:03

Strategia "Od pola do stołu" jest elementem Europejskiego Zielonego Ładu. Projekt przedstawiony w grudniu 2019 r. przez przewodniczącą Komisji Europejskiej Ursulę von der Leyen i wiceprzewodniczącego Fransa Timmermansa ma doprowadzić do “klimatycznej neutralności” unijnej gospodarki w 2050 r. 

Horyzontem działania strategii "Od pola do stołu” jest już rok 2030. Dokument zakłada, że do tego czasu państwa członkowskie UE m.in. wyłączą z produkcji 10 proc. areału upraw i lasów, zmniejszą stosowanie pestycydów o 50 proc., ograniczą stosowanie nawozów o co najmniej 20 proc., zmniejszą sprzedaż środków przeciwdrobnoustrojowych przeznaczonych dla zwierząt utrzymywanych w warunkach fermowych o 50 proc., a także przeznaczą co najmniej 25 proc. gruntów rolnych na rolnictwo ekologiczne.

Mniej miejsca dla mięsa?

W ocenie Witolda Choińskiego, prezes Związku Polskie Mięso przedstawiona w strategii wizja rolnictwa jest uproszczona i całkowicie oderwana od obecnych realiów ekonomicznych.

- Jedną z wielu rzeczy, którymi ta strategia się zajmie, są wzorce konsumpcji i wybory żywieniowe konsumentów, a konkretnie konsumpcja mięsa. O ile mi wiadomo, podejście rozważane przez Komisję sugeruje, abyśmy przestali promować produkty mięsne, przestali stymulować ich produkcję i narzucili bardziej ukierunkowane stosowanie przepisów podatkowych dotyczących mięsa. Drugim elementem wysuniętym przez Komisję i zwolenników strategii jest potrzeba ograniczenia produkcji zwierzęcej i zmiany orientacji na produkcję roślinną. (...) Przypomnę, że 10 lat temu wielu ekspertów twierdziło, że w 2020 roku nastąpi niemal śmierć branży mięsnej, bo mięso stanie się passe. Tak się nie stało i tak nie się nie stanie, bo konsumenci oczekują wysokiej jakości białka zwierzęcego, bo wiedzą, że jest ono potrzebne do prawidłowego rozwoju człowieka - dodaje.

Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej wskazuje, że jeszcze przed publikacją dokumentu branży udało się złagodzić niektóre daleko idące zapisy strategii.

- Przed publikacją dokumentu mówiło się między innymi o planach KE dotyczących zaprzestania finansowania kampanii promocyjnych w sektorze mięsa. Obecne brzmienie dokumentu jest mniej restrykcyjne od zapowiedzi Komisji. Z całą pewnością jest to efekt pracy wielu organizacji, które wskazywały ujemne skutki takiego rozwiązania. Jesteśmy zarówno z AVEC, jak i innymi organizacjami rolniczymi w stałym kontakcie i bardzo często wymieniamy się opiniami, również w zakresie założeń tej strategii. To prawda, że zdecydowana większość organizacji reprezentujących sektor rolno-spożywczy w UE krytycznie podchodziła do założeń dokumentu podkreślając, że proponowane zmiany pociągną za sobą wyższe koszty produkcji co będzie miało negatywny wpływ zarówno na producentów jak i konsumentów UE. Wspólnie z AVEC również wyrażaliśmy nasze krytyczne uwagi do wielu elementów tej propozycji - dodaje.

Chińczycy trzymają kciuki

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    Od pola do stołu RSS ALERT    /    Zielony Ład RSS ALERT    /    Tadeusz Wojciechowski RSS ALERT    /    Jacek Zarzecki RSS ALERT    /    Jerzy Wierzbicki RSS ALERT    /    Jacek Strzelecki RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Komisja Europejska RSS ALERT    /    rolnictwo RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    Mercosur RSS ALERT    /    Witold Choiński RSS ALERT    /    Dariusz Goszczyński RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Socjolog 2020-06-02 14:23:28
    Z tekstu premium, polecam cytat: Tadeusz Wojciechowski, szef Fundacji Polskie Forum Bezpieczeństwa Żywności ocenia, że założenia projektu Nowego Zielonego Ładu nie są podbudowane racjonalnymi przesłankami ani logicznymi argumentami na rzecz jego realizacji. - Co jakiś czas ideolodzy próbują zrealizować utopijne, oderwane od życia hasła, które, pomimo szlachetnych intencji, kończą się bardzo podobnie. Tak było z ideą komunizmu i tak, wszystko na to wskazuje, będzie również z Nowym Zielonym Ładem. Cała ideologia opiera się raczej na woluntaryzmie i naiwnym przekonaniu, że cały świat będzie podążał naszą drogą. (...) Wszystko wskazuje na to, że również Nowy Zielony Ład będzie kolejną wydmuszką - mówi.
    • Emi 2020-06-02 23:30:39
      Psy szczekają a karawana jedzie dalej. Jak.zawsze branża narzeka. Niech sobie.przelicza ile.kosztuje mięso środowisko i nasze.zdrpwie
    • Edc 2020-06-03 04:30:23
      W artykule była również mowa o Rolniczym Handlu Detalicznym, że to jest żadne zagrożenie dla branży mięsnej - wpuśćcie RHD na część parkingów przy każdym markecie, a przekonacie się o sile tego projektu. Nikt nawet nie dojdzie do marketu, bo będzie miał wszystko kupione i kupi to taniej w lepszej jakości.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.109.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!