• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Czy uwolnienie zapasów wieprzowiny przyniesie spadek cen?

Po jedenastu tygodniach bardzo szybkich wzrostów, w ostatnich dwóch tygodniach przestały rosnąć ceny trzody chlewnej. Są one obecnie na wysokim poziomie, choć obawy producentów trzody budzi zbliżający się termin, w którym rozpocznie się uwalnianie zapasów zgromadzonych dzięki unijnemu mechanizmowi dopłat do prywatnych zapasów wieprzowiny - podają analitycy BGŻ.
  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 10-05-2011, 11:39
Czy uwolnienie zapasów wieprzowiny przyniesie spadek cen?

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ostatnim tygodniu kwietnia (25.04-01.05) przeciętnie za kilogram żywca dostawcy otrzymywali w zakładach 4,55 PLN netto. To o jeden grosz więcej niż tydzień wcześniej, ale z drugiej strony o jeden grosz mniej niż dwa tygodnie temu.

W poprzednich trzech miesiącach ceny trzody bardzo szybko rosły. W połowie stycznia w trakcie afery dioksynowej w Niemczech cena spadła do 3,56 PLN/kg, natomiast w drugim tygodniu kwietnia była dokładnie o złotówkę wyższa. Osiągnięta cena na poziomie 4,56 PLN/kg była najwyższą ceną od 33 tygodni, czyli od trzeciego tygodnia sierpnia ubiegłego roku. Co więcej, w całym ubiegłym roku tylko w tym jednym tygodniu cena była wyższa niż obecnie. Warto może również wspomnieć, że obecna cena jest o 20 proc. wyższa niż przeciętnie w tym samym tygodniu w ostatnich pięciu latach.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wszystko to potwierdza, że obecnie ceny są już na wysokim poziomie. Nie oznacza to jednak dużej opłacalności tego kierunku produkcji. Nie należy zapominać, że pasze są obecnie rekordowo drogie, o 30-40 proc. droższe niż rok temu.

Wielu producentów trzody zastanawia się obecnie nad kształtowaniem się cen w najbliższych tygodniach, szczególnie w kontekście uwalniania zapasów przechowywanych z dopłatami z UE.

Wydaje się, że w maju ceny powinny być w miarę stabilne. Zazwyczaj po Wielkanocy ceny żywca wieprzowego lekko spadają. W ostatnich ośmiu latach najczęściej i największy spadek następował w trzecim i czwartym tygodniu po świętach. Przeciętnie w tym okresie ceny spadały o 0,08 PLN/kg. W czerwcu zazwyczaj ceny zaczynają znowu dosyć wyraźnie rosnąć - w ostatnich ośmiu latach przeciętnie o 0,40 PLN/kg.

Wydaje się, że to dobry moment na uwalnianie zapasów. Prawdopodobnie na skutek tego czynnika w bieżącym roku wzrost cen w czerwcu może być o kilka lub kilkanaście groszy mniejszy niż zazwyczaj. Wolumen zgromadzonych zapasów z dopłatami w całej UE, to trochę ponad 140 tys. ton. To około 7-8 proc. przeciętnej miesięcznej produkcji. Zapasy będą jednak uwalniane przynajmniej przez trzy miesiące, co oznacza, że w każdym miesiącu zwiększą podaż wieprzowiny o około 2-3 proc., czyli stosunkowo niedużo. Co więcej, spora część tego mięsa może być wyeksportowana. Od początku roku wyraźnie wzrósł bowiem eksport mrożonej wieprzowiny z UE do Rosji, Korei Pd. i innych krajów Azji Wschodniej. W dwóch pierwszych miesiącach bieżącego roku kraje UE-27 wyeksportowały o 51 tys. t więcej tego towaru niż przed rokiem.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • zenek 2011-05-10 20:32:28

    W całym wywodzie ekspertów z BGZ zabrakło jednego - wzmianki o pogłowiu loch prośnych w listopadzie 2010 r. (zarówno krajowego, jak i unijnego). Właściwie ta jedna kwestia rozwiązuje wszelkie dyskusje na temat wysokości cen i eksportu w br. Ale... pożyjemy, zobaczymy :)

    Odpowiedz
  • Kubasiewicz Krzysztof 2011-05-11 11:47:25

    ceny w skupie żywca wieprzowego w Polsce są nadal drastycznie niskie w stosunku do cen w krajach Uni iEuropejskiej.Tak wynika z danych Komisji Europejskiej w Brukseli.Cena w krajach Unii Europejskiej przekracza 6 zł za 1 kilogram.Taka cena powinna być równiez w Polsce,żeby opłacało sie hodować tuczniki świnskie.Opowiadanie bzdur o tym z e cena wzrosła o 1 grosz i wynosi już 4,54 zł jest bezczelnym robieniem rolników w barana,liczeniem ze ciemni rolnicy nie maja dostepu do danych z Unii Eurpejskiej.Sam fakt ze Panstwo Polskie musi uruchamiac rezerwy wieprzowiny z zapasów, świadczy o braku zywca wieprzowego na polskim rynku.Jest to wynik błędnego kształtowania cen przez Agencje Panstwowe w Polsce...Niedługo zamiast miesa bedziemy wpieralać pyry...a rzad sie sam wyżywi ,tak jak za Urbana.

    Odpowiedz
  • Kubasiewicz Krzysztof 2011-05-11 11:50:28

    cena 4,56 zl za kg zywca wieprzowego jest wyraznie za niska i nieuzasadniona ekonomicznie przy cenie zboż paszowego kolło 1 zł za 1 kg zboża paszowego i drogich komponentach.Baju baju bedziem w raju.....ceny rosną do 4,56 ale fajnie...o kurcze>

    Odpowiedz
  • Przemek 2011-05-11 12:06:48

    przecież jest napisane, że świnie się nie opłacają - czytanie ze zrozumieniem sie kłania panie Krzysztofie

    Odpowiedz
  • Kubasiewicz Krzysztof 2011-05-11 12:56:53

    ja uwazam ze w Polsce świnie powinny sie opłacać bo jest to nasze,polskie mięso narodowe.Przysłowiowy kotlet schabowy z kapustą i ziemniakami.A jezeli sie nie opłaca to jest to patologia naszego rynku i do tego sztucznie przez kogoś wywoływana.... Polacy muszą jesc mięso i na dokładke swinskie,bo wołowina jest mięsem narodowym (befsztyki) Angoli i Amerykanów...A my Polacy jemy świninę i to do tego nie koniecznie rodem z Chin czy Wietnamu,dlategoże nie mamy żadnej mozliwości sprawdzenia jak i czym są żywione swinki w tych krajach?A może jedzą olej samochodowy przepracowany? Tak jak to niedawno było z tak zwaną aferą dioksynową gdzie importowane mieso z Niemiec( w koncu porzadny kraj) zawierało w paszy olei mineralny.Dopiero musiała sie zebrac Komisja Unii Europejskiej,żeby zakazać żywienia swin olejem samochodowym....Biedacy nie wiedzieli ze nie mozna....????Ale jaja.A co dopiero Chiny czy wietnam ....tam dopiero mozna dawać ....specyjały swiniom.Wiadomo swinia to swinia...

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!