Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Czym żyła branża mięsna w pierwszym półroczu 2020 roku?

Pandemia koronawirusa i jej ekonomiczne następstwa to temat, który zdominował nasze podsumowanie pierwszych sześciu miesięcy 2020 roku - nie mogło być inaczej. Jednak w branży nie brakowało także niezwiązanych z Covid-19 wydarzeń i zjawisk. Subiektywnie przypominamy więc 20 najciekawszych tematów, o których pisaliśmy w pierwszym półroczu 2020.

Czym żyła branża mięsna w pierwszym półroczu 2020 roku?
Czym żyła branża mięsna w pierwszym półroczu 2020 roku? fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 27-07-2020, 17:28

Styczeń:

Początku 2020 roku do udanych nie zaliczy branża drobiarska. 31 grudnia Główny Lekarz Weterynarii potwierdził wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków na fermie w miejscowości Stary Uścimów. Wykrycie ognisk ptasiej grypy na Lubelszczyźnie i Wielkopolsce było złą wiadomością nie tylko dla hodowców, ale także potężnym ciosem dla odradzającego się eksportu polskiego drobiu do Chin i Republiki Południowej Afryki. 

Pod koniec stycznia pojawiły się informacje o ważnej zmianie w strukturze Grupy Cedrob. Przejęte w 2017 r. przez Gobarto Zakłady Mięsne Silesia miały zostać przeniesione bezpośrednio pod skrzydła Cedrobu. Samo Gobarto zamierza tym samym ograniczyć aktywność w segmencie przetwórczym. Omawianą transakcję sfinalizowano pod koniec czerwca. 

Luty:

Na początku lutego głośnym tematem medialnym było spotkanie w budynku Parlamentu Europejskiego w sprawie propozycji tzw. podatku od mięsa. Organizacjom prozwierzęcym udało się stworzyć wrażenie, że opodatkowanie przez Unię Europejską drobiu, wieprzowiny i wołowiny jest realną perspektywą. I choć to nieprawda, branża mięsna nie powinna bagatelizować tej sprawy i postarać się wyciągnąć z niej właściwe wnioski.

W lutym pisaliśmy także o nowym graczu na rynku zamienników mięsa w Polsce - holenderskiej grupie Vion. Co ciekawe, potencjał w dostarczaniu wegeburgerów najmocniej dostrzegły firmy z branży mięsnej, w dodatku do tej pory w Polsce nieobecne. Czy zanim krajowi producenci przygotują swoją odpowiedź, rynek podzielą między siebie Holendrzy?

18 lutego weszły w życie przepisy umożliwiające otwieranie tzw. małych ubojni. Do tej pory, rolnik chcąc sprzedać mięso musiał skorzystać z pośrednictwa dużych zakładów. Rozporządzenie wzbudziło mieszane komentarze w branży, która wskazywała m.in. na niedopracowanie szczegółów tego aktu prawnego oraz fakt, że rzeźnie rolnicze mogą doprowadzić do rozwoju szarej strefy.

Marzec:

Na początku marca pisaliśmy o inwestycjach Biedronki w lady mięsne. W przededniu pandemii koronawirusa pytaliśmy też dlaczego branża mięsna, pomimo rozlicznych akcji i kampanii, wciąż nie potrafi przekonać Polaków do pakowanych produktów.

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    drób 2020 RSS ALERT    /    wieprzowina 2020 RSS ALERT    /    wołowina 2020 RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.222.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!