• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Decyzją Brukseli system QMP uzyska wsparcie z PROW

System jakości wołowiny kulinarnej QMP uzyskał akceptację Brukseli i wsparcie finansowe z PROW. - To kamień milowy w rozwoju segmentu wołowiny kulinarnej QMP w Polsce i konkretna finansowa zachęta dla firm mięsnych i producentów bydła. Walczyliśmy o to ponad trzy lata i tym samym osiągnęliśmy jeden z naszych celów strategicznych. Trudno przecenić znaczenie tego faktu dla rozwoju produkcji i sprzedaży wołowiny QMP - mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-01-2012, 13:52
Decyzją Brukseli system QMP uzyska wsparcie z PROW
Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego

Decyzja KE daje podstawę prawną dla wprowadzenia zmian w PROW 2007-2013 i w krajowych aktach wykonawczych. Uruchamia wsparcie dla producentów żywca wołowego - 100 proc. refundacji kosztów kontroli, certyfikacji i uczestnictwa w systemie, a także, co równie ważne, otwiera grupom zakładów mięsnych drogę dla składania aplikacji do Agencji Rynku Rolnego o 70 proc. dotację do działań informacyjno-promocyjnych mięsa wołowego QMP podejmowanych w kanałach dystrybucji, sieciach handlowych i miejscach sprzedaży.

System QMP jest krajowym, dobrowolnym systemem zapewnienia jakości, otwartym dla wszystkich producentów i przedstawicieli łańcucha dostaw. Otwartość systemu gwarantuje prawodawstwo polskie i unijne. Każdy producent może być uczestnikiem systemu, jeśli tylko spełni wymagania jego dobrowolnych norm. - Aplikacje do ARR o środki na promocję wołowiny QMP firmy mogą składać kilka razy w roku, w ramach działania 133. Nie wymagają one tak skomplikowanej procedury jak wnioski o tzw. "dużą promocję". Po uruchomieniu tych mechanizmów, spodziewamy się znaczącego wzrostu uczestników systemu QMP - dodaje Jerzy Wierzbicki.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Aleksander 2012-01-17 10:40:48

    Rewelacja. Na pewno dzięki wydanym milionom złotych spożycie wołowiny wzrośnie o ponad 10% z 3,4 kg na rok na 3,5 kg na rok . Ha ha ha.

    Odpowiedz
  • Obserwator 2012-01-17 22:39:55

    Aleksander - 0,1kg na osobę, które Twoim zdaniem da się robić , to około 4tys ton , to ponad 100mln obrotu rocznie w cenach detalicznych. Dla jednych to nic dla innych sporo.

    Odpowiedz
  • Witek (co się na niczym nie zna) 2012-01-17 22:52:48

    Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że przy obecnych cenach wołowiny kulinarnej nawet przysłowiowy złoty kolczyk do kazdej porcji w/w wołowiny nie wpłynie zdecydowanie na jej popularność w Polsce. Cena jest barierą której nie pomoże żadna promocja w Polsce. Gdyby te pieniądze przeznaczyć na rozwój eksportu drobiu lub wp poza granice UE byłby wiekszy pożytek. A tak przypadkowy wzrost spożywcia wołowiny w Polsce o 0,001% bedzie okrzyknięty sukcesem owej promocji i programów pomocowych. Gorzej będzie gdy jak w zeszłych latach bedzie lekki spadek spożywcia. Kto wtedy \"beknie\" za niepotrzebne wydanie pieniędzy? Jak zwykle winnych nie będzie. Ale wszyscy będa narzekac na za duże podatki. No jasne jak wydajemy \"kasę\" na co popadnie... PS. Ciekawe kto jest odpowiedzialny personalnie za celowośc wydania tych środków?

    Odpowiedz
  • Jerzy Wierzbicki 2012-01-18 15:08:55

    Witek, w PROW są zachęty do wdrażania produkcji żywności w systemach jakości. Potrzeby produkcji w standardach jakości chyba nie kwestionujesz ? Aby rozwiać Tobie wątpliowsci co do wołowiny QMP prosze odpowedz sobie na kilka pytań: - czy jest miejsce na rynku na żywność wyższej jakości za wyższą cenę? - czy jakośc wołoiwny w poslkich sklepach może być wyższa za nieco wyższą cenę? - czy konsument jest gotów zapłacić nieco więcej za jakość wołowiny? - i z innej beczki, z rynku ryb - czy będzie się sprzedawała się tylko panga bo najtańsza, czy będzie też rynek na sandacza? Nasze odpowiedzi to 4xTAK Pozdrawiam JW PS Wg IERiGŻ spożycie wołowiny za 2011 rok spadło do 2,3kg/osobę

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!