Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Dietetyk: Podróbki szynki są łatwe do rozpoznania

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-02-2013, 11:56
Wielu producentów żywności sztucznie powiększa objętość szynki nastrzykując je wodą i substancjami, które ją wiążą. Jednak takie podróbki łatwo rozpoznać - ocenia Anna Ślusarska, dietetyk w Poradni Dietetycznej 4LINE.

Zdaniem Ślusarskiej wystarczy spojrzeć na etykietę i sprawdzić czy w składzie takiego wyrobu znajdują się np. fosforany, octany, karageny. - Można także porównać proporcję ceny za kilogram mięsa do ceny za kilogram szynki. Jeśli różnica jest duża, to znaczy, że do produkcji takiej szynki zużyto niewiele mięsa - stwierdza dietetyk.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Warto zatem czytać etykiety, ponieważ na sklepowych półkach można już znaleźć produkty, w których składzie nie ma substancji dodatkowych, tzw. „E", tylko mięso, sól i naturalne przyprawy - dodaje Ślusarska.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • kris 2013-02-12 12:58:09

    A może technolodzy z zakładów, których produkty leżą na półkach marketów napiszą, cóż to takiego jest szynka, którą konsumenci kupują w tychże marketach...!!!! Znam producentów, których zakłądy nigdy nie widzaiły szynki (czyli mięśni ze świńskiego zadu), ale w marketach ich produkty noszą dumną nazwę szynki babuni lub innego dziadunia...

    Odpowiedz
  • technol 2013-02-12 14:17:20

    To niestety klient wymusza taką 'szynkę' chce taniej i taniej ... Nie chcesz nie kupuj szynkopodobnego tylko szynkę za 30 zł/kg i już... i wiesz co jesz :)

    Odpowiedz
  • kris 2013-02-12 15:43:56

    Szanowny Panie Technol... zgodze sie z tym, iz często w swej masie klienci chcą tańszych produktów, ale dlaczego producenci w zmowie z sieciami marketów oszukują tych konsumentó nazywają wyrób szynkopodobny szynką? To właśnie jest oszustwo... Dlaczego parówki zawierające 1% cielęciny nazywaja się cielęce? Rozumiem oczekiwania klientów, ale nie rozumiem oszukańczych praktych producentów i sprzedawców. Gdzie jest inspekcja weterynaryjna, gdzie są inne instytucje kontrolne?

    Odpowiedz
  • Ciekawski 2013-02-12 17:34:57

    Która firma produkuje takie szynki, kiełbasy i inne przetwory bez E. Jestem ciekawy!!! i ile taka wędlina kosztuje?????

    Odpowiedz
  • technol 2013-02-12 20:28:27

    O jakiej zmowie Pan mówi p. kris ? to nie zmowa tylko bezczelne oszustwo producenta a nie sieci ! Sieci w sposób nieugięty wyciska z producenta krew, a ten pierwszy ugina się :) a inspekcja jest ! WET, WIJARS, Sanepid, Pih i wiele innych i proszę uwierzyć KONTROLUJĄ I SYPIĄ KARY !!!! a co do tzw E E E to bez tego E wiele wyrobów nie tylko mięsnych by Panu CIEKAWSKIEMU nie smakowało hahahaaaa

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!