Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Dlaczego Polacy wolą kupować brązowe jaja?

Jaja kurze występują w dwóch kolorach: białym i brązowym, a barwa skorupki nie ma wpływu na wartości odżywcze czy smak jaja. Dlaczego zatem przeciętny, polski konsument częściej sięga po te w kolorze brązowym? Czy w innych krajach wybierają podobnie? W większości rejonów Europy tendencja jest odwrotna, a w USA znajdziemy w sprzedaży jedynie białe jaja. Jednak pod względem zakupu jaj blisko nam do Singapuru. W tym azjatyckim kraju również króluje brąz.

Dlaczego Polacy wolą kupować brązowe jaja?
Dlaczego polscy konsumenci wolą brązowe jaja? fot. shutterstock

Autor: informacja prasowa
Data: 25-08-2020, 13:11

W Polsce utarł się mit, że brązowe jajo jest naturalne, zdrowsze i pełne wartości odżywczych. Przez wiele lat beżowa barwa skorupki kojarzyła się z jajem prosto od kury, z hodującym nioski rolnikiem. Białe jaja natomiast utożsamiane były z hodowlą przemysłową, a kolor wynikać miał z modyfikacji genetycznych. Nic bardziej mylnego.

Kolor skorupki jaja zależy wyłącznie od genów danej kury, te o jasnym upierzeniu znoszą jaja o białej barwie, natomiast kury o ciemnych piórach - brązowe. Jest to związane z ilością odkładanych barwników pochodzących z przemian hemoglobiny krwi. Nie ma to nic wspólnego z rasą kury, sposobem karmienia czy typem hodowli. W skorupce białych jaj barwniki się nie odkładają, bo taka jest cecha genetyczna kury. Nie ma to również wpływu na bogactwo witaminowe czy mineralne.
 
- Jaja są doskonałe niezależnie od koloru skorupki. Obserwujemy, że tendencja sięgania po brązowe jaja powoli ustępuje miejsca białym jajom, co nas ogromnie cieszy. Jednak przed nami jeszcze długa droga, aby w masowej świadomości białe jajo stało na równi z brązowym. Warto zaznaczyć, że szczególne zainteresowanie białymi jajami odnotowujemy w okresie Wielkanocy, gdyż lepiej prezentują się one przy świątecznych dekoracjach. Wtedy też dyskusja o wartościach odżywczych białych czy brązowych jaj zamiera. Tradycyjnie to właśnie białe jajo powinno przywoływać skojarzenia z sielskością, czy naturalnością. Jako producenci musimy edukować konsumentów i zachęcać do sprawdzania faktów. Pomimo obiegowej opinii białe oraz brązowe jaja są równie pyszne i zdrowe – dodaje Barbara Woźniak, Prezes firmy Ovotek i Pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak, właściciela marki Zdrovo.

Białe jaja są niezwykle cenione przez Amerykanów, uważają, że tylko takie są bezpieczne, gdyż widać na nich każde zabrudzenie, które powodują, że konsument takiego jaja już nie zakupi. Natomiast we Francji czy Niemczech dobre jajo pochodzi z ekologicznych certyfikowanych ferm, którego nie można kupić na targowiskach.
 
- W Polsce każdy kurnik, w którym przebywa ponad 500 ptaków, musi być pod stałym nadzorem weterynaryjnym, a wszystkie wizyty są odnotowywane. System chowu i hodowli pozwala zidentyfikować każde zniesione jajo. W ciągu godziny określana jest ferma, z której pochodzą jaja, numer kurnika, sposób hodowli kury oraz to w jakim wieku zniosły jaja. Oprócz tego znamy partię paszy, którą były karmione. Część tych informacji zawiera kod na skorupce, część jest standardem jakości Firmy Woźniak oraz założeń autorskiego programu EGGIDA. I nie ma żadnego znaczenia, czy jaja mają skorupkę białą czy brązową - dodaje Barbara Woźniak.

więcej informacji:

jaja RSS ALERT    /    Anna Tukalska RSS ALERT    /    Barbara Woźniak RSS ALERT    /    Fermy Woźniak RSS ALERT    /    Singapur RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.248.180
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!