Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Doniesienia o raporcie NIK na temat drobiu mogą zapalić czerwoną lampkę u konsumentów (wywiad)

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 29-03-2018, 19:22
- Konsumenci nie będą wchodzić głębiej w temat i dociekać co faktycznie kryje się za tymi informacjami. Zobaczą szokujący tytuł i co najwyżej przeczytają lead. Zapamiętają z tego, że drób sprzedawany w Polsce jest nafaszerowany antybiotykami i że alarmuje o tym NIK. Często w takich przypadkach nie pomagają nawet sprostowania. Mleko się rozlało i nikt już nie docieka czy to faktycznie jest prawda - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Michał Maciejewski, strategy director w agencji Pitted Cherries.
Doniesienia o raporcie NIK na temat drobiu mogą zapalić czerwoną lampkę u konsumentów (wywiad)
Michał Maciejewski, strategy director w agencji Pitted Cherries fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

8 marca Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport wskazujący, że antybiotyki stosowało 70 proc. hodowców zwierząt z woj. lubuskiego objętych monitoringiem wody i pasz. W hodowlach indyków i kurcząt rzeźnych odsetek ten był jeszcze wyższy i przekraczał 80 proc. W każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadniane względami leczniczymi. W ocenie NIK luki w nadzorze nad tym rynkiem są tak poważne, że urzędowy obraz może nie odpowiadać rzeczywistości. (czytaj więcej)

Niektóre tezy raportu spotkały się z krytyką ze strony Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej (czytaj więcej) oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (czytaj więcej). W rezultacie 21 marca NIK wraz z KRD-IG we wspólnym wystąpieniu sprecyzował część tez z raportu i sprostował doniesienia medialne o "powszechnym naruszaniu przez producentów obowiązujących przepisów dotyczących stosowania antybiotyków oraz o wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających antybiotyki." (czytaj więcej)

Dalsza część artykułu (81%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (8)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Niżej podpisany 2018-03-30 09:03:22

    Czyli pan Maciejewski tylko potwierdził obawy

    Odpowiedz
  • Hodowca 2018-03-30 14:43:19

    Michał Maciejewski, strategy director w agencji Pitted Cherries, zajmującej się marketingiem marek i produktów spożywczych, niestety, jest ignorantem w sprawach weterynaryjnych! Po podaniu leku obowiązuje okres karencji. W tym czasie żadne zwierzę nie może podlegać ubojowi i konsumpcji. I nie podlega !!! W przypadku wykrycia stosowania antybiotyków u zwierząt skierowanych do uboju następuje KONIEC ! istnienia fermy z powodu kar i kosztów utylizacji mięsa w którym antybiotyk jest obecny ! Sposób podania do mediów informacji o antybiotykach w mięsie jest klasycznym przykładem walki wywiadów obcych państw !!!

    Odpowiedz
  • józek z podhala 2018-03-30 15:28:22

    mięso jest szkodliwe dla zdrowia, nie tylko z powodu antybiotyków, Światowa Organizacja Zdrowia apeluje o ograniczenie konsumpcji wszelkiego mięsa, dla własnego zdrowia, dla czystości środowiska, dla zwierząt i przyszłości Ziemi

    Odpowiedz
  • GOŚĆ 2018-04-03 10:18:49

    Ciekawe czy w tym NIK to faktycznie fachowcy w zakresie weterynarii przygotowywali ten raport?

    Odpowiedz
  • Karol 2018-04-03 12:09:57

    Media niestety żywią się negatywnymi emocjami i aferami a nie prawdą, stad te wydumane doniesienia o polskim drobiu. Żerują na ignorancji i niewiedzy czytelnika. Każdy kto zainteresował się tematem dobrze wie jaki jest stosunek podawania antybiotyków w hodowli do produktu gotowego w sklepie. Kompletnie inne sprawy. Myślę, że jakość jednak się obroni i branża dalej będzie się harmonijnie rozwijać.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!