Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Drobiarski rekord w najmniej odpowiednim czasie, branża nie jest zadowolona

Produkcja piskląt kurcząt rzeźnych, w marcu, a więc na początku wystąpienia w Polsce epidemii COVID-19, sięgnęła kolejnego rekordu wszech czasów. Nowy rekord wynosi 121,7 mln sztuk i jest o kilkadziesiąt tysięcy sztuk wyższy od poprzedniego, który został ustanowiony w październiku zeszłego roku. Tym razem produkcyjny szczyt nie jest jednak powodem do zadowolenia dla branży ponieważ wyższa podaż kurcząt spotęgowała problemy polskiego drobiarstwa wywołane przez pandemię koronawirusa.

Drobiarski rekord w najmniej odpowiednim czasie, branża nie jest zadowolona
Produkcja piskląt kurcząt rzeźnych, w marcu, a więc na początku wystąpienia w Polsce epidemii COVID-19, sięgnęła kolejnego rekordu wszech czasów. fot. pixabay.com/Lolame

Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
Data: 19-05-2020, 10:48

- Koronawirus doprowadził do wystąpienia negatywnego szoku popytowego na rynku mięsa drobiowego, który w naturalny sposób przełożył się na skup ptaków. Pechowo, gwałtowne zmniejszenie popytu trafiło na wzrost podaży. W marcu, kiedy ustanawialiśmy kolejny rekord produkcji, liczba młodych ptaków była aż o niemal 19 milionów wyższa niż rok wcześniej, co oznacza wzrost o ponad 18 procent! Tak istotny ruch po stronie podażowej, w połączeniu z epidemią COVID-19, stanowił przysłowiową „mieszankę wybuchową” – wyjaśnia sytuację w jakiej znaleźli się drobiarze Mariusz Szymyślik, dyrektor ds. analiz w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz.

Szymyślik zwraca uwagę, że marzec nie jest typowym miesiącem do bicia rekordów produkcyjnych. Według niego, gdyby nie koronawirus, to polskie drobiarstwo mogłoby sięgnąć w październiku tego roku niewyobrażalnego do niedawna poziomu produkcji piskląt, który mógłby wynieść nawet około 135 – 138 mln sztuk ptaków.

Analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz obrazują także spustoszenia jakich dokonała pandemia w polskim eksporcie. Dane o wywozie zagranicznym polskiego mięsa drobiowego za marzec pokazują spadek o około 12 procent w stosunku do marca 2019 roku.

- Pamiętać należy, że większość marcowego spadku dokonała się w ostatnim tygodniu tego miesiąca. To daje przedsmak tego, czego możemy spodziewać się po danych za kwiecień, które mogą być niższe rok do roku o nawet 45 – 50 proc.! Wracając do marca widać, że najbardziej spadły obroty z tymi krajami, które importują nasz drób głównie po to, aby go reeksportować dalej. To słynni „traderzy” z Holandii oraz Belgii – komentuje dane eksportowe Mariusz Szymyślik. 

Zwraca on jednak uwagę na to, że polski eksport tendencje do słabnięcia wykazywał już wcześniej.

- Zapowiedź hamowania eksportu była widoczna już pod koniec 2019 roku. Rzecz jasna było to widać na poziomie przedsiębiorstw drobiarskich, a nie statystyk. Niemniej, już od czwartego kwartału 2019 roku docierały do nas informacje, że eksport „nie idzie tak, jak powinien”. W statystykach osłabienie to zauważyliśmy w styczniu i lutym tego roku, kiedy to wywóz zagraniczny spadł - odpowiednio - o około 4 i 7 procent.  Jeśli dodamy do tego spadek marcowy to będzie pierwsza taka „czarna seria” w historii naszego drobiarstwa – twierdzi Szymyślik.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przewiduje, że obecny rok będzie wyjątkowo trudny dla drobiarstwa. Najnowsze prognozy Izby zapowiadają, że istotnie spadnie zarówno produkcja mięsa drobiowego, jak i eksport. Analitycy KIPDiP przewidują także, że polskie przedsiębiorstwa drobiarskie więcej energii niż do tej pory poświęcą na nawiązywanie kontaktów sprzedażowych w Afryce. Stanie się tak ze względu na barierę popytową w Europie oraz wyjątkowo trudne warunki konkurencyjne w Azji oraz na Bliskim Wschodzie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

drób RSS ALERT    /    pisklęta RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    branża drobiarska RSS ALERT    /    KIPDiP RSS ALERT    /    kurczęta RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.75.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!