Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Dyrektor Klastra Polska Wędlina: Naszym celem jest standaryzacja i certyfikacja

Chcemy doprowadzić do tego, żeby wyróżnić się na rynku krajowym a w przyszłości zagranicznym tym, że oferta firm wchodzących w skład klastra będzie, oczywiście w określonej części asortymentu, wystandaryzowana. Dodatkowo będzie certyfikowana w systemie jakości - powiedział Bogusław Barański, dyrektor Klastra Polska Wędlina na III Forum Rynku Spożywczego.

Dyrektor Klastra Polska Wędlina: Naszym celem jest standaryzacja i certyfikacja

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 19-11-2010, 17:32

Polski Klaster Mięsny jest organizacją biznesową. - Składa się obecnie z pięciu zakładów mięsnych. W jego skład wchodzą: Pekpol Ostrołęka, Peklimar, ZM Wierzejki, ZM Niewieścin i ZM Zyguła - wymienił Bogusław Barański. - Inicjatywa tworzenia tej grupy producentów trwa już dwa lata. Zaczęliśmy od nieformalnej fazy razem ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP. Na początku krąg firm mięsnych zainteresowanych klastrem był większy niż teraz - zaznaczył.

W tym roku doszło do utworzenia spółki prawa handlowego z udziałem wspomnianych pięciu firm. - Chcemy także zacieśniać współpracę z hodowcami. Jednocześnie staramy się o pewne fundusze unijne, w których regulaminie zakazane jest przyjmowanie na członków klastra niektórych podmiotów, np. producentów trzody chlewnej. Taką interpretację otrzymaliśmy z Ministerstwa - powiedział Barański. - To dziwne i zastanawiamy się, co z tym dalej zrobić, ponieważ mamy już bardzo ścisłe związki z pewnym stowarzyszeniem na Podlasiu - dodał.

Podkreślił, że jednymi z najważniejszych celów naszego klastra jest standaryzacja i certyfikacja. - Chcemy doprowadzić do tego, żeby wyróżnić się na rynku krajowym a w przyszłości zagranicznym tym, że oferta firm wchodzących w skład klastra będzie, oczywiście w określonej części asortymentu, wystandaryzowana - powiedział dyrektor Klastra Polska Wędlina. - Dodatkowo będzie certyfikowana w systemie jakości - zaakcentował.

- Na początek wybraliśmy system „Jakość Tradycja". Jest to dość trudny kierunek, ponieważ wymagania tego systemu są duże. Jednak jesteśmy już daleko, jeśli chodzi o przygotowania do wprowadzenia tego typu wyrobów - powiedział Bogusław Barański. - Zakończyliśmy prace nad wyselekcjonowaniem najbardziej tradycyjnych asortymentów. Są to wędliny znane wszystkim, takie jak: żywiecka, jałowcowa, myśliwska, krakowska sucha czy wiejska. Sięgnęliśmy po dawne receptury szynek parzonych, baleronu itd. Wszystko odnosi się do receptur starszych niż 50 lat - doprecyzował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Bogusław Barański RSS ALERT    /    Klaster Polska Wędlina RSS ALERT    /    Pekpol RSS ALERT    /    Wierzejki RSS ALERT    /    Peklimar RSS ALERT    /    Rzeźnictwo G. Zyguła RSS ALERT    /    ZM Niewieścin RSS ALERT    /    klaster RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    wędliny premium RSS ALERT    /    produkty tradycyjne RSS ALERT    /    certyfikacja RSS ALERT    /    receptury RSS ALERT    /    III Forum Rynku Spożywczego RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Milano 2010-11-19 17:44:18
    Jakiego klastra? Przecież to jest spółka z o.o.....
  • B. Barański 2010-11-22 12:04:04
    Klaster wg standardów europejskich i światowych może mieć również formę spółki prawa handlowego. Dopuszcza to również między innymi Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości w swoich zasadach przyznawania wsparcia. Poza tym klaster jest najogólniej biorąc GRUPĄ INTERESU EKONOMICZNEGO. Swoją drogą chętnie zobaczyłbym definicję Klastra, która nie dopuszcza \"spółkowej\" formy prawnej, bo póki co nie natknąłem się na takie ograniczenie. Pozdrawiam Komentatora Milano :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.74.105
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!