Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Dyrektor KPMG: Producenci wieprzowiny coraz częściej zaopatrują się w surowiec z Zachodniej Europy

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Magdalena Brzózka
  • Data: 22-03-2013, 11:26
Niskie pogłowie trzody chlewnej oraz jej relatywnie wysokie ceny skłaniają producentów do poszukiwania surowca w Zachodniej Europie, głównie w Niemczech i Danii. Jednocześnie, im dłużej będzie trwać proces odbudowy trzody w Polsce, tym bardziej producenci mięsa przestawią się na inne kanały zaopatrzenia - zauważa Piotr Grauer, dyrektor w KPMG.
Dyrektor KPMG: Producenci wieprzowiny coraz częściej zaopatrują się w surowiec z Zachodniej Europy
Piotr Grauer, dyrektor w KPMG

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Hodowla trzody w Polsce jest bardzo rozdrobniona, co ma swoje plusy i minusy. Na przykład, skutkuje mniejszym ryzykiem zarażeń, mniejszym uprzemysłowieniem produkcji, ale z drugiej strony jest dużo bardziej kosztowna. Już 10 lat temu było wiadomo, że produkcja żywca wieprzowego jest najtańsza w Niemczech i Danii i przez te lata to się nie zmieniło. To była tylko kwestia czasu, by producenci odeszli od mięsa polskiego, droższego, na rzecz tego tańszego - mówi Piotr Grauer.

Jego zdaniem, taki kraj jak Polska powinien mieć swój zasób trzody chlewnej na miejscu, nie tylko z przyczyn patriotycznych ale również ze względu na kwestie bezpieczeństwa żywnościowego.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Taxi-gsm 2013-03-22 11:57:34

    Same mądre i głębokie myśli. A już to połączenie patriotyzmu z trzodą chlewną,, to sam mioduś. A co z przestawianiem się producentów wędlin panie dyrektorze Grauer? Czuć i widać fachowca cyt. ".... skutkuje mniejszym ryzykiem zarażeń, mniejszym uprzemysłowieniem produkcji", cokolwiek by to oznaczało. Aby pisać o branży nie wystarczy internet, niektóre słowa terminy należy rozumieć, powtarzanie nie zawsze oznacza rozumienie.

    Odpowiedz
  • hohoł 2013-03-26 11:26:02

    Tanie mięso oznacza świeże czy śmierdzące?? A tanie świnki to pewnie te karmione skażoną kukurydzą . To oznacza że oni są konkurencyjni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!