Dyrektor KPMG: Producenci wieprzowiny coraz częściej zaopatrują się w surowiec z Zachodniej Europy
- Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Magdalena Brzózka
- Data: 22-03-2013, 11:26

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Hodowla trzody w Polsce jest bardzo rozdrobniona, co ma swoje plusy i minusy. Na przykład, skutkuje mniejszym ryzykiem zarażeń, mniejszym uprzemysłowieniem produkcji, ale z drugiej strony jest dużo bardziej kosztowna. Już 10 lat temu było wiadomo, że produkcja żywca wieprzowego jest najtańsza w Niemczech i Danii i przez te lata to się nie zmieniło. To była tylko kwestia czasu, by producenci odeszli od mięsa polskiego, droższego, na rzecz tego tańszego - mówi Piotr Grauer.
Jego zdaniem, taki kraj jak Polska powinien mieć swój zasób trzody chlewnej na miejscu, nie tylko z przyczyn patriotycznych ale również ze względu na kwestie bezpieczeństwa żywnościowego.
komentarze (2)
Same mądre i głębokie myśli. A już to połączenie patriotyzmu z trzodą chlewną,, to sam mioduś. A co z przestawianiem się producentów wędlin panie dyrektorze Grauer? Czuć i widać fachowca cyt. ".... skutkuje mniejszym ryzykiem zarażeń, mniejszym uprzemysłowieniem produkcji", cokolwiek by to oznaczało. Aby pisać o branży nie wystarczy internet, niektóre słowa terminy należy rozumieć, powtarzanie nie zawsze oznacza rozumienie.
OdpowiedzTanie mięso oznacza świeże czy śmierdzące?? A tanie świnki to pewnie te karmione skażoną kukurydzą . To oznacza że oni są konkurencyjni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz