Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Dyrektor KRD-IG na Internetowym FRSiH: Zielony Ład powinien obowiązywać także kraje, które eksportują mięso do UE

- Branża nie boi się Zielonego Ładu. Boimy się jedynie tego, że podnosimy wymagania jednocześnie zostawiając otwarte drzwi dla produktów z Brazylii czy Ukrainy, które nie będą ich spełniały. W efekcie spadnie nasza konkurencyjność. Dlatego oczekujemy od KE jasnej deklaracji, że jeżeli podnosimy wymagania od Wspólnoty to wymagamy tego samego od podmiotów które dostarczają z państw trzecich - mówił Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej podczas sesji "Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?" w ramach Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Dyrektor KRD-IG na Internetowym FRSiH: Zielony Ład powinien obowiązywać także kraje, które eksportują mięso do UE
Dariusz Goszczyński: Branża drobiarska nie boi się Zielonego Ładu. fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 06-11-2020, 12:09

Dariusz Goszczyński przyznał, że branża drobiarska chciałaby żeby ten rok już się skończył.

- Wszystko zaczęło się od grypy ptaków, która, choć nieszkodliwa dla ludzi, spowodowała poważne konsekwencje dla branży. Większość państw trzecich zamknęła swoje rynki, część wprowadziła regionalizację. Przebieg choroby nie był tak szeroki jak 3 lata temu, niemniej wychodzenie z niej trwało do sierpnia. Dziś już w Rosji, Kazachstanie czy Holandii w stadach grypa znów się pojawiła, a także w Niemczech wśród dzikiego ptactwa. Dlatego z dużym niepokojem obserwujemy sytuację i apelujemy do hodowców o wzmożenie zasad bioasekuracji - dodał.

Dyrektor KRD-IG wspomniał także o skutkach koronawirusa, które mocno uderzyły w branżę drobiarską.

- Ponad 50 proc. naszej produkcji to eksport, z czego 70 proc. trafia do UE. Pozrywane łańcuchy dostaw i zamknięcie Horeki spowodowały, że producenci i ubojnie miały ogromny problem ze zbytem. Na kwiecień i maj zaplanowane były zwiększone wstawienia i coś trzeba było zrobić z tym żywcem. Mięso było kierowane do chłodni, ceny są wciąż bardzo niskie. Wnioskowaliśmy o uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego. KE nie zgodziła się, producenci cały czas mają pełne mroźnie, a my mamy drugą falę i jest duży niepokój. Trudno w takiej sytuacji dyskutować o kontraktach na nowy rok między ubojniami a hodowcami nie wiedząc co nas czeka - wskazał.

Goszczyński przyznał, że branża nie boi się Zielonego Ładu.

- Boimy się jedynie tego, że podnosimy wymagania jednocześnie zostawiając otwarte drzwi dla produktów z Brazylii czy Ukrainy, które nie będą ich spełniały. W efekcie spadnie nasza konkurencyjność. Dlatego oczekujemy od KE jasnej deklaracji, że jeżeli podnosimy wymagania od Wspólnoty to wymagamy tego samego od podmiotów które dostarczają z państw trzecich - dodał.

Branża obserwuje także z uwagą kwestię brexitu.

- Wielka Brytania to nasz drugi odbiorca, eksportujemy tam 14 proc. mięsa i ponad 40 proc. produktów przetworzonych. Nie wiem czym się zakończą negocjacje, z niepokojem obserwujemy rozmowy Brytyjczyków z USA dotyczące dopuszczenia produktów, które nie spełniają wymagań wspólnotowych - dodał.

więcej informacji:

Dariusz Goszczyński RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    FRSiH2020 RSS ALERT    /    Internetowe Forum Rynku Spożywczego i Handlu RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    Zielony Ład RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.234.255.5
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!