• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Dziś nie musimy już rezygnować z wieprzowiny

Niedocenione mięso, uważane często za mięso trzeciej kategorii, które przeciętny konsument odbiera za średniej jakości produkt, który dodatkowo jest tłusty. Mowa o wieprzowinie, która finalnie mimo wielu zastrzeżeń, jest częstą pozycją w daniach serwowanych na polskich stołach. Tradycyjny obiad ze schabowym w dalszym ciągu zaskarbia sobie serca rodzimych konsumentów, ale także tych z różnych stron świata. Wysokiej klasy wieprzowina to źródło pełnowartościowych protein oraz dobrego smaku - czytamy w informacji prasowej Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń Polskie"
  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 06-12-2019, 14:31
Dziś nie musimy już rezygnować z wieprzowiny
fot. mat. pras.

Czy wieprzowina naprawdę jest aż tak tłusta? Nie, takie stwierdzenie jest przede wszystkim niesprawiedliwe. Warto wspomnieć, że w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacznie uległy zmianie zasady hodowli.

- Mięso to zostało odchudzone. Co więcej, krzyżówki konkretnych ras, ścisłe przestrzeganie zasad żywienia oraz genetyczny dobór zwierząt sprawiły, że dziś nie musimy już rezygnować z wieprzowiny. Warto sięgać szczególnie po te najmniej kaloryczne części, czyli schab, polędwicę i szynkę. Jeżeli jednak dbamy do linię z pewnością powinniśmy zrezygnować z podrobów oraz boczku. Kolejna sprawa to przyrządzanie wspomnianego mięsa. Smażenie kotleta w panierce i na głębokim tłuszczu to opcja, która z pewnością nie jest zdrowym rozwiązaniem – tłumaczy Stanisław Dziewoński, właściciel Przetwórni Mięsa Stanisław Dziewoński z siedzibą w Skawinie.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wieprzowina uboga w substancje odżywcze?

Kolejny stereotyp na temat mięsa wieprzowa to przeświadczenie, że jest ono ubogie w substancje odżywcze. Wieprzowina wcale nie odbiega jakością od innych rodzajów mięs, które szczycą się zdecydowanie lepszą reputacją. Co ciekawe, to właśnie ona najrzadziej wywołuje uczulenia pokarmowe.

- Mięso to jest uznawane za wartościowy produkt ze względu na obecność białek o wysokiej wartości biologicznej. Dopiero, jeżeli nasz posiłek uzupełnimy w tłuste dodatki mogą doprowadzić do tego, że stanie się ona ciężkostrawna. Nie warto również przypalać mięsa! - dodaje producent wieprzowiny oraz wołowiny.

To właśnie dobrej jakości wieprzowina bogata jest w witaminy z grupy B (dokładniej rzecz ujmując mowa o tiaminie, czyli witaminie B1 oraz B6), która tak istotnie wpływają na działania układu nerwowego.

- Wieprzowina posiada znacznie większą ilość witaminy B1 niż mięso drobiowe a także wołowe razem wzięte. Ponadto spożywając to mięso dostarczymy organizmowi cynk oraz witaminę E – dodaje S. Dziewoński.

Ilość cholesterolu jest porównywalna z jego zawartością w mięsie wołowym czy kurczaku, a ten ostatni jednoznacznie kojarzy się z lekką i zdrową kuchnią. Wieprzowina posiada również znaczną ilość żelaza, tak ważnego składnika, który niezbędny jest aktywnym fizycznie kobietom. Pod tym względem mięso to przewyższa wszelkiej maści drób. Co więcej, tłuszcz wieprzowy to w dużej mierze kwas oleinowy.

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!