Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Eko Snails Garden na Food Show 2017: Jesteśmy gotowi zaopatrzyć w ślimaki całą Polskę

- Jako jedyni w Polsce mamy certyfikowaną hodowlę ekologiczną ślimaków. Zgłosiliśmy też wniosek o certyfikat na ekologiczne przetwórstwo. Jesteśmy gotowi aby zapewnić jakość, ilość i połączyć się z marketami. Trzeba łączyć siły żeby mieć przebicie - mówił Grzegorz Skalmowski, właściciel Eko Snails Garden podczas debaty "Lokalność i regionalność jako przeciwwaga dla produkcji masowej" na Food Show 2017.

Eko Snails Garden na Food Show 2017: Jesteśmy gotowi zaopatrzyć w ślimaki całą Polskę
Grzegorz Skalmowski, właściciel Eko Snails Garden, fot. PTWP

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 20-03-2017, 19:41

Eko Snails Garden od 2003 roku stara się łączyć tradycję polskiej kuchni z nowoczesnością, jaką dla wielu konsumentów w Polsce wciąż jest ślimak na talerzu.

- Specjalnie na Food Show 2017 połączyliśmy ślimaki z boczkiem, który każdy Polak lubi. Przygotowaliśmy też coś na słodko: czekoladowe pralinki ze ślimaka. To naprawdę fajnie smakuje. W najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 r. było więcej przepisów na ślimaki niż na wieprzowinę! To nasz polski produkt, który został zapomniany. Nasza firma chce na nowo pokazać Polakom, że taki produkt istniał. Nie spodziewamy się, że wejdziemy do każdej restauracji i że wszyscy będą jedli ślimaki. Natomiast mamy już 200 lokali gastronomicznych, które są naszymi odbiorcami. Chcemy żeby nasz ślimak był produktem, przez który restauracja odróżni się od konkurencji - dodaje.

Podczas Food Show 2017 Mariola i Grzegorz Skalmowscy prezentowali książkę kucharską "Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte".

- Razem z kucharzami napisaliśmy wspólnie przepisy na 120 potraw ze ślimaka. Każdy z nich zrobił własną recepturę. 28 maja książka weźmie udział w finale światowego konkursu na najlepszą książkę kucharską w Chinach. To trzecia książka z Polski nominowana do tego tytułu i jedyna w kategorii mięso - dodał.

Grzegorz Skalmowski jest zdania, że Polacy coraz chętniej będą sięgać po ślimaki.

- Zajmujemy się produkcją ślimaka śródziemnomorskiego. To nie jest winniczek, który ma ciągnące się mięso. Jako jedyni w Polsce mamy certyfikowaną hodowlę ekologiczną. Zgłosiliśmy też wniosek o certyfikat na ekologiczne przetwórstwo. Jesteśmy gotowi żeby zapewnić jakość, ilość, połączyć się z marketami. Trzeba łączyć siły żeby mieć przebicie. Jeżeli rolnik ma mniejszą ilość produktu to powinien się łączyć w grupy producenckie i wtedy wejść do marketu. Jesteśmy gotowi żeby zaopatrzyć Polskę w ślimaki. Pytanie, czy Polacy są gotowi? Kucharze są już na pewno - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Grzegorz Skalmowski RSS ALERT    /    P.P.H.U EKO SNAILS GARDEN RSS ALERT    /    Snails Garden RSS ALERT    /    ślimaki RSS ALERT    /    ślimaki ekologiczne RSS ALERT    /    HoReCa RSS ALERT    /    Food Show 2017 RSS ALERT

KOMENTARZE (14)

  • Techn. Przetw. Rybn. 2017-03-21 09:49:19
    Watpie szczerze mowic aby
  • Ekonom 2017-03-21 10:57:04
    Ślimak to faktycznie egzotyka, która na stole POLSKIM jest od 1682 roku, ale według mnie, własnie ta egzotyką połączona z tradycją jest atutem tej marki. Bo niby czym zaskoczymy gościa w restauracji, party, czy rozmowie biznesowej? krewetką...??? Wszystkie 3y czynniki: tradycja, egzotyka i bio są w zainteresowaniu i wyznaczają nowe trendy... Moim zdaniem to dobry kierunek, pokazać polakom co polskie... Gratulacje dla firmy Eko snails Garden!
  • Tech. 2017-03-21 13:17:16
    Muszę zgodzić się z Panem Tech.Przetw.Rybn. Nie wróżę wielkiego zainteresowania tym produktem na rynku Polskim może marginalnie w dobrych restauracjach i hotelach. Na szeroką skalę nie ma szans.
  • Ekonom 2017-03-21 15:11:26
    ależ panowie, jakby było na szeroką skalę to nie było by takie wyjątkowe... przecież to oczywiste... krewetką też nie wróżono.. tym czasem polecam: W krajach Europy zachodniej spożywanie mięczaków morskich i lądowych weszło do tradycji kulinarnej jako spadek kulturowy po Cesarstwie Rzymskim. O ile jednak w starożytnym Rzymie małże morskie, takie jak ostrygi, omółek jadalny i sercówka były nieograniczonym źródłem zaspokajania potrzeb żywieniowych uboższych grup ludności, to ślimaki lądowe z rodzaju Helicidae, a zwłaszcza ślimak winniczek oraz wcześniej nieznany w Polsce ślimak szary od początku pretendowały do roli luksusowego surowca spożywczego. Znaczenie ślimaków lądowych rosło ze względu na ich nową rolę jako dań postnych w miarę rozprzestrzeniania się wiary chrześcijańskiej na kraje Europy środkowej i wschodniej, zwłaszcza przed okresem rozwoju w późnym średniowieczu gospodarki karpiowej. Pozornie nieograniczone naturalne zasoby przybrzeżnych ławic mięczaków morskich szybko uległy wyniszczeniu, toteż stosunkowo wcześnie opracowano metody sztucznej hodowli tych gatunków. Obecnie jadalne ślimaki, takie jak ślimak winniczek, a w szczególności ślimak szary, zostały objęte przepisami ochronnymi, które uniemożliwiły zaspokajanie wyrafinowanych gustów konsumentów i ich potrzeb oscylujących wokół 40 tys. ton ślimaków lądowych rocznie. 2011 IZZO Kraków
  • Techn. Przetw. Rybn. 2017-03-23 10:21:05
    Odpowiadam na komentarz „ekonoma“ Wie Pan, wszystko co dobre to polskie.... Proponowal bym zapytac Dyzme to powiedzail by Panu: Dobre to polska wodka i dziewczyny. No moze troche sarkazmu w tej wypowiedzi ale jak zawsze, jest w niej odrobina prawdy. Slimak nigdy nie byl tradycja polskiego stolu i nie wiem co by robili wlasciciele firmy, nigdy nia nie bedzie. Jest to produkt marginalny i w tym znaczeniu egzotyczny. Jest to jakby rozna, ktora nie wiadomo z kad zakwitla na lace uslanej popularnymi makami. Moim zdaniem wlasciciele firmy powinni szukac rynkow zbytu i promowac produkt na rynkach poludniowej Europy. Jest jeszcze jedno wyjscie: produkt nalezy promowac w postaci przetworzonej, tu np. konserwy ze slimaka Sam jestem Techn. Przetw. Rybnego i specjalista od produkcji przetworow rybnych. Udziele teraz rady P. Skolimowskiemu. Zapewne wie pan, ze WILBO boryka sie z trudnosciami juz od lat. Duzo na ten temat komentarzy pisalem. Nie moga znalezc swej roli i drogi. Skoro nie nadaja sie do produkcji rybnej , moze pan zaproponuje im produkcje konserw na bazie slimaka. Rada jaka Panu udzieilem jest kamieniem milowy w panskiej i Wilbowskiej dzialalnosci i jestem tego pewien nie pozbawiona jest racji bytu. Wie pan ludzie ktorzy siedza w „kurniku” nie podstrzegaja problemow globalnie. Spojrzenie ich zaweza sie zawsze do wlasnie kornika a najdalej do podworka. Ja jestem dalej i widze wiecej i potrafie ocenic sytucje. Pisze o sobie byc moze z przesada, ale dlugoletnia praca w Polsce, w Niemczech oraz podroze po wielu krajach Europy a i takze poza nia (oczywiscie sluzbowe) daja mi prawo na podstawie ktorego smiem powiedziec, ze mam doswiadczenie.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.8.46
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!