• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Eksperci: ceny skupu trzody będą wyższe niż przed rokiem

Zespół ekspertów powołanych przy Agencji Rynku Rolnego ocenia, że w wyniku spadku pogłowia trzody, jej cena w skupie będzie wyższa niż rok wcześniej. W marcu żywiec wieprzowy będzie kosztował 4,10-4,30 zł za kg, a w czerwcu 4,40-4,60 zł/kg. "Głębokie zmniejszenie krajowej podaży spowodowało, że ceny skupu żywca wieprzowego, pomimo wzmożonego importu wieprzowiny z innych krajów UE, utrzymują się na najwyższym od 2004 r. poziomie" - napisali eksperci w ostatniej swojej prognozie.
  • Autor: PAP
  • Data: 14-01-2009, 13:03
Eksperci: ceny skupu trzody będą wyższe niż przed rokiem

Według danych GUS, w listopadzie 2008 r. za trzodę chlewną w skupie średnio płacono 4,28 zł/kg, tj. o ponad 31 proc. więcej niż w listopadzie 2007 r. Na początku stycznia tucznik kosztował 4,43 zł/kg (klasa E). Najwyższe ceny za trzodę płacono we wrześniu ub. r., jej cena kształtowała się średnio na poziomie 4,64 zł/kg.

Specjaliści wskazują, że długotrwały brak opłacalności doprowadził do zapaści chowu trzody chlewnej. Wiele gospodarstw zrezygnowało z produkcji świń, co sprawiło, że krajowe pogłowie tych zwierząt w lipcu 2008 r. spadło do 15,4 mln szt. czyli było o prawie 15 proc. mniejsze niż przed rokiem.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Eksperci przewidują, że niski poziom chowu będzie utrzymywał się także w pierwszych miesiącach tego roku, a niewielki wzrost pogłowia trzody może wystąpić dopiero w drugiej połowie 2009 r.

Według szacunków, w 2008 r. produkcja wieprzowiny wyniosła 1 953 tys. t i była o 10 proc. mniejsza niż w 2007 r. Mniej tego mięsa będzie także w I połowie 2009 r. W ocenie ekspertów, w tym okresie może ona obniżyć się do 950 tys. ton, tj. o 9 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2008 r.

Na sytuację podażowo-cenową miał wpływ handel wieprzowiną. W ubiegłym roku Polska po raz pierwszy od wejścia do UE, z eksportera tego mięsa stała się importerem. Sprzyjał temu wysoki kurs złotówki. W ciągu dziesięciu miesięcy ub. r. do kraju sprowadzono ponad 400 tys. t wieprzowiny, tj. ponad dwukrotnie więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

Szacuje się, że w całym 2008 r. przywóz mógł ukształtować się na poziomie ok. 430 tys. t, tj. o 55 tys. t wyższym od eksportu. Import tradycyjnie był realizowany głównie z Danii, Niemiec i Holandii.

Wyższy był także eksport wieprzowiny. Ogółem w okresie styczeń - październik 2008 r. z kraju wyeksportowano 343 tys. t wieprzowiny (żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów łącznie z dziczyzną), tj. o 28 proc. więcej niż przed rokiem.

Eksportowi wieprzowiny sprzyjało zniesienie embarga na import polskiego mięsa przez Rosję, ustanowienie bezcłowego kontyngentu importowego przez Ukrainę i uruchomienie przez Komisję Europejską dopłat do wywozu surowego mięsa wieprzowego. Ale pogorszenie konkurencyjności cenowej wewnątrz UE spowodowało zmniejszenie sprzedaży tego mięsa na rynek unijny.

Według oceny Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny trzody chlewnej w UE w pierwszym półroczu tego roku mogą być wyższe niż w Polsce, co będzie hamowało dalszy wzrost importu. Jednak przy przewidywanym spadku eksportu deficyt w handlu zagranicznym tym mięsem prawdopodobnie ulegnie pogłębieniu.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • hodowca 17 2009-01-14 16:46:20

    Jeżeli cena żywca nie dojdzie do 5 zł/kg to produkcji nie będzie. Ceny zbóż to nie wszystko.Gdzie pozostałe koszty? [ woda,energia elektryczna,paliwo, sprzęt,leki, amortyzacja]. Te ceny żywca co obecnie mieliśmy już kilkanaście lat temu.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!