Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ekspert Asseco: Dobry system IT powinien umożliwić pełną kontrolę pochodzenia produktów gotowych

Obecnie branża mięsna jest już dość dobrze wyposażona w dedykowane dla branży systemy maszyn i wag dla hal produkcyjnych. Bardzo często brakuje jednak połączenia tych urządzeń z systemem ERP, albo wręcz brakuje samego systemu ERP wspomagającego zarządzanie produkcją i przedsiębiorstwem - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Ratajczak, Szef Wydziału Handlowo-Projektowego Asseco BS ERP w Asseco Business Solutions.

Ekspert Asseco: Dobry system IT powinien umożliwić pełną kontrolę pochodzenia produktów gotowych
Piotr Ratajczak, Szef Wydziału Handlowo-Projektowego w Asseco Business Solutions

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 22-03-2012, 14:01

W konsekwencji firmy mogą z dużą dokładnością mierzyć wielkości na produkcji, ale nie ma w nich przepływu tych informacji do systemu ERP. - Zakłady wtedy najczęściej prowadzą ręczną ewidencję, która jest obarczona błędem - zauważa Ratajczak.

Rozwiązania informatyczne mogą wspomagać zarządzanie zakładem przetwórczym w takich obszarach jak przyjęcia produktów, hodowla zwierząt (np. w firmach posiadających wylęgarnie) a także produkcja. - Oprócz automatyzacji pracy, aplikacje powinny także umożliwiać generowanie raportów z produkcji, pozwalając na analizę danych na dowolnym stopniu szczegółowości - zaznacza ekspert Asseco Business Solutions. - Dobry system IT powinien przede wszystkim umożliwić pełną kontrolę pochodzenia produktów gotowych. Zgodnie z wymaganiami norm w całym procesie przetwórczym: od zakupu poprzez procesy produkcyjne, aż po sprzedaż powinno być rejestrowane i śledzone pochodzenie surowca z dokładnością do partii - dodaje.

Umożliwia to szybką identyfikację partii surowca - jej miejsca pochodzenia, dostawcy, daty dostawy oraz śledzenie ścieżki dystrybucji każdej partii produktu do sklepów własnych i obcych. - Aplikacja powinna również zarządzać procesem pozyskiwania surowca do dalszej produkcji poprzez automatyczne harmonogramowanie terminów dostaw i uboju lub odbioru żywca, rejestrację i klasyfikację odpadów powstałych w trakcie pozyskiwania surowca, nadzór etapu rozbioru żywca, rozliczanie surowca pozyskanego do dalszej obróbki oraz kontrolę ich obrotu - wylicza Piotr Ratajczak.

Zwraca również uwagę, że system informatyczny może także zautomatyzować generowanie zleceń produkcyjnych oraz obsługę procesów wydawania precyzyjnie wyliczonych dla danego produktu surowców. Końcowym etapem powinien być odbiór produktu finalnego i odpadów produkcyjnych. Na ich podstawie może nastąpić rozliczenia cyklu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Piotr Ratajczak RSS ALERT    /    Asseco Business Solutions RSS ALERT    /    Asseco RSS ALERT    /    IT RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.188.89
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!