Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Ekspert: Chiny jeszcze przez kilka lat będą miały problem z niedoborem wieprzowiny

  • Autor: farmer.pl
  • Data: 16-12-2019, 14:01
- Założenia FAO wskazują, że w 2021 r. chińska hodowla świń powinna już się uporać z epidemią ASF. Natomiast ten scenariusz, patrząc na to, jak wyglądają realia rozprzestrzeniania się ASF, jest nadal mało prawdopodobny – mówił dr Mariusz Dziwulski, analityk sektora rolno-spożywczego PKO Banku Polskiego podczas grudniowej konferencji Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
Ekspert: Chiny jeszcze przez kilka lat będą miały problem z niedoborem wieprzowiny
Mariusz Dziwulski, fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ekspert zwrócił uwagę, że znaczący spadek światowego pogłowia, wywołany zmianami w liczebności populacji świń w Chinach ma przełożenie na to, jak kształtuje się zagraniczny handel mięsem.

- Według danych Reuters, podanych za chińskim ministerstwem rolnictwa, we wrześniu 2019 r. pogłowie świń w Chinach zmniejszyło się o 41,1 proc. r/r, co stanowi ponad 1/5 światowego pogłowia tych zwierząt. Prognozy USDA mówią o zamknięciu 2019 r., z aż 66 proc. wzrostem importu wieprzowiny przez Chiny – wyjaśniał.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!