Ekspert: Nie wszystkie firmy z polskiej branży mięsnej są ciekawym materiałem do przejęć
- Autor: AT/portalspozywczy.pl
- Data: 09-01-2019, 13:14

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Robert Niczyporuk wskazuje, że kluczowym zagadnieniem w kontekście zjawiska konsolidacji polskiej branży mięsnej jest odpowiedź na pytanie, jak szybko konsolidacja dystrybucji wymusi konsolidację produkcji.
- Konsolidacja oznacza zwiększenie skali, co powoduje m. in. powstanie konieczności uzyskania odpowiedniego finansowania przez poszczególne firmy. Mniejsi gracze przetrwają tak długo, jak długo przetrwa handel tradycyjny. Nie uważam, że obecna sytuacja gospodarcza daje szczególne powody do optymizmu co do procesu przyspieszenia konsolidacji. Nie wszystkie firmy z branży mięsnej w Polsce są obecnie ciekawym materiałem do przejęć. Interesującymi podmiotami są zwłaszcza te, które operują na niszach rynkowych a ich działalność opiera się na handlu nowoczesnym (stosują wysoki stopień mechanizacji produkcji, uzyskują wysokie marże) - dodał.
komentarze (0)