Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Ekspert o metodach badania żywności

Obecnie wiele laboratoriów badawczych w celu spełnienia rosnących wymagań klientów poszukuje nowych, szybkich procedur analitycznych. W badaniach laboratoryjnych coraz częściej metody klasyczne zastępowane są nowoczesnymi, automatycznymi metodami z wykorzystaniem aparatury badawczej. Jedną z nowoczesnych, szybkich metod badania żywności, dedykowaną w szczególności dla matrycy mięso i przetwory mięsne jest metoda NIR InfraLab NDC w bliskiej podczerwieni - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Beata Szczucka, Kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 29-04-2013, 15:21

Aparat opracowany dla tej metody pozwala w krótkim czasie na oznaczenie tłuszczu, białka, wilgotności i kolagenu. Zalety wykonania wielu oznaczeń z jednej próbki doceniają zarówno producenci jak i pracownicy w laboratoriach badawczych. Metoda wymaga małych, jednorodnych, dobrze zhomogenizowanych próbek. Niezwykle cenna jest możliwość wykorzystania jednej odważki analitycznej do oznaczania kilku parametrów, które świadczą o jakości badanego produktu.

Stosując szybkie, nowoczesne metody, proste w zastosowaniu, składające się tylko z kliku kroków procedury analitycznej należy pamiętać o wadze i istotności etapu pobierania i przygotowywania próbek. Etap ten zwykle decyduje o tak ważnej wiarygodności uzyskanego wyniku.

Na uwagę również zasługuje fakt odpowiednich kwalifikacji i wyszkolenia analityka wykonującego badania, który podejmuje decyzję o akceptowalności otrzymanego wyniku zgodnie z przyjętymi kryteriami.

Zarówno metoda NIR InfraLab NDC w bliskiej podczerwieni jak i inne automatyczne, szybkie metody z pewnością wyznaczają nowy trend i będą wypierały pracochłonne, długie metody klasyczne. Jednak nie wszystkie nowoczesne techniki badawcze zostają opublikowane w normach. Producenci, którzy dbają o jakość swoich produktów potrzebują na podstawie wiarygodnych wyników badań podjąć decyzję o badanym materiale. Tylko wyniki otrzymane szybko mogą zostać użytecznie wykorzystane w dalszym etapie produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

TUV Rheinland RSS ALERT    /    badanie żywności RSS ALERT    /    fałszowanie żywności RSS ALERT    /    jakość żywności  RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Urszula21 2013-05-06 18:42:36
    uuuuu..to chyba niedobrze dla takich laboratoriów jak TUV ?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.70.175
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!