Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ekspert: Polskie drobiarstwo powinno odchodzić od taniej, masowej produkcji

- Polskie drobiarstwo powinno przestawić się z taniej, masowej produkcji na wysokiej jakości, ukierunkowane ekologicznie produkty. Należy zakładać, iż konsumpcja mięsa po ogromnych wzrostach w ostatnich 50 latach zacznie spadać - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Sebastian Sadowski-Romanov, prezes firmy Itro.

Ekspert: Polskie drobiarstwo powinno odchodzić od taniej, masowej produkcji
Sebastian Sadowski-Romanov, prezes firmy Itro, fot. mat.pras.

Autor: AT, portalspozywczy.pl
Data: 06-02-2020, 09:37

W ocenie Sebastiana Sadowskiego-Romanova polskie drobiarstwo powinno przestawić się z taniej, masowej produkcji na wysokiej jakości, ukierunkowane ekologicznie produkty.

- Należy zakładać, iż konsumpcja mięsa po ogromnych wzrostach w ostatnich 50 latach zacznie spadać. Jednocześnie bogacenie się społeczeństw, coraz większa świadomość żywieniowa konsumentów i aspekt ekologiczny, tak mocno nagłaśniany w mediach, będą powodować stabilny spadek spożycia mięsa - dodaje.

Prezes firmy Itro przypomina, że polska wieprzowina zdobyła rynek amerykański, chociaż Stany Zjednoczone są jej dużym producentem.

- Wskazywałoby to na walory jakościowe naszej oferty. Należy dokonać analizy dotychczasowych zachowań konsumpcyjnych na rynkach zagranicznych, ale moim zdaniem powinniśmy szukać klientów na rynkach Unii Europejskiej i USA. Wszystkie inne perspektywiczne rynki będą oblegane przez graczy, którzy postawią na walkę ceną produktu - mówi.

Sadowski-Romanov wskazuje, że największe spożycie mięsa notuje się w krajach rozwiniętych.

- Kraje Arabskie to ubój rytualny, z którym w każdym momencie może wyniknąć problem. Afryka raczej nie gustuje w mięsie z powodu odmiennej kultury kulinarnej i wysokich temperatur, które negatywnie wpływają na możliwości przechowywania mięsa, ale też chęci jego spożywania. Wydaje się, że kraje azjatyckie (poza Chinami) mogą być najbardziej ciekawym kierunkiem rozwoju eksportu mięsa w najbliższych latach dla firm, które pozostaną przy masowej produkcji zorientowanej na niską cenę - podsumowuje.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Sebastian Sadowski-Romanov RSS ALERT    /    ITRO RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    eksport mięsa RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • ww 2020-02-06 09:45:51
    o czem on bredzi -na przestrzeni 50 lat

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.24.23
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!