Eksport wołowiny z Brazylii najwyższy od 2007 r.
W I połowie 2013 r. Brazylia wyeksportowała łącznie 524,9 tys. ton świeżej wołowiny, tj. najwięcej od analogicznego okresu w 2007 r. - podaje FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia.
Wartość tego eksportu wyniosła 2,38 mld USD. Zwiększony popyt na brazylijską wołowinę wynikał po części z niższych cen eksportowych mięsa. W I połowie br. Brazylijczycy eksportowali wołowinę średnio po 4,54 USD/kg, tj. o 9,5 proc. taniej niż przed rokiem. Nie bez znaczenia na wielkość eksportu miał także wpływ deprecjacji reala brazylijskiego wobec dolara amerykańskiego.
W omawianym okresie wzrósł o 10,5 proc. do 152,2 tys. ton eksport brazylijskiej wołowiny do Rosji. Zwiększyły się także znacząco wysyłki tego gatunku mięsa do Hongkongu, o 140 proc. do około 103 tys. ton. Ponadto zwiększył się również eksport do innych krajów z Ameryki Południowej, w tym do Wenezueli (o 46 proc. do 60,8 tys. ton) i do Chile (o 25 proc. do 35,7 tys. ton).
Dla porównania wysyłki wołowiny do krajów Bliskiego Wschodu (w tym do Egiptu) kontynuowały spadek. W omawianym okresie wyeksportowano w tym kierunku 102,6 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 6,4 proc. mniej niż przed rokiem. Główną przyczyną obniżenia wysyłek było utrzymywanie zakazu handlu przez Arabię Saudyjską, wprowadzonego w grudniu 2012 r. w związku z wykryciem w Brazylii nietypowego przypadku tzw. choroby szalonych krów (BSE) u bydła.
Do spadku eksportu przyczyniły się także zmniejszone wysyłki brazylijskiej wołowiny do Egiptu. W I połowie 2013 r. Brazylijczycy wyeksportowali także 105, 3 tys. ton podrobów wołowych, tj. o 15,8 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Większość tego eksportu (67 proc.) trafiła do Hongkongu. Dla porównania eksport przetworzonej wołowiny z Brazylii obniżył się o 5 proc. do 49,5 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych towarów z Brazylii były kraje Unii Europejskiej.
