Partnerzy portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Eran Huppert, dyrektor generalny Globalfish - wywiad nt. perspektyw rozwoju akwakultury w Polsce

Strona 2 z 2


Autor: RW,portalspozywczy.pl
Data: 02-02-2016, 15:01

Problem jest jednak dużo szerszy. Nie możemy zapominać, że w tą stronę ma być skierowana także polityka europejska. Coraz więcej białka konsumowanego w Unii Europejskiej pochodzi z Chin oraz innych państw azjatyckich. Sprawa ma wymiar polityczny – czy Europa chce dalej być uzależniona od Azji, czy raczej chce budować swoją autonomiczną pozycję wobec innych części świata? Niezależność w zakresie produkcji białka pochodzenia zwierzęcego jest tutaj kluczowa.

Jaka jest prawda o innowacyjności polskiej akwakultury ? Jak wypadamy na tle innych państw świata?

Globalfish wykorzystuje najnowsze technologie oparte na zamkniętym obiegu wody. Z tego powodu mamy gości z całego świata. Lista jest naprawdę bardzo długa. Jeżeli chodzi o technologię Polska jest naprawdę w bardzo dobrym miejscu. Inną sprawą jest sam wielkość produkcji akwakultury. Dzięki znaczącym środkom finansowym oraz chęciom prywatnych inwestorów, którzy zamierzają rozwijać sektor akwakultury z pewnością zmierzamy we właściwym kierunku. Skutki będziemy widzieć w ciągu najbliższych kilku lat.

Jakie korzyści branży oraz konsumentom może przynieść rozwój akwakultury?

Niewątpliwie korzyścią jest świeżość oraz dostępność przez cały rok ryb, które pochodzą z akwakultury. Tak naprawdę kluczowa jest jakość. Globalfish jest pierwszą firmą w Polsce, która dostała certyfikat Aquaculture Stewardship Council (ASC). Oznacza to, że spełniamy najwyższe standardy jeżeli chodzi o hodowlę ryb. To jest bardzo ważne dla konsumenta. Ryby są wysokiej jakości. Nie stosujemy antybiotyków ani hormonów. Stosowane przez nas pasze są najwyższej jakości i nie zawierają GMO oraz innych potencjalnie szkodliwych dodatków. Dbamy o to żeby nasze ryby były naprawdę zdrowe.

Czego możemy się spodziewać w roku 2016, przede wszystkim w kontekście zawirowań, które obserwujemy na rynkach surowcowych?

Sytuacja jest podobna do tej na rynku ropy. Bardzo trudno określi, co będzie się działo. Zależy to od wielu czynników. Mam tylko nadzieję, że będzie umacniał się trend związany ze wzrostem świadomości konsumentów, którzy coraz częściej zdają sobie sprawę, że ryby to bardzo dobre źródło białka oraz innych ważnych składników odżywczych. Liczę, że ta świadomość będzie coraz większa. W przeciwnym razie średnia konsumpcja ryb nadal utrzyma się na bardzo niskim poziomie w porównaniu do innych państw.

Widzimy chociażby w Warszawie, że powstają kolejne restauracje rybne. W piątki organizowany jest bazar rybny. To powód do zadowolenia. Myślę, że świadomość jest coraz większa. To jest najważniejsze.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Eran Huppert RSS ALERT    /    Globalfish RSS ALERT    /    akwakultura RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Ryba 1 2016-02-09 10:21:13
    Kłamstwa i mydlenie oczu. Czym się tu chwalić, skoro inwestycja nie przyniosła zysku, w sensie zysku z hodowli ryb. Teraz etap sprzedaży technologii.
  • Techn. Przetw, Rybnego 2016-03-18 11:56:15
    To czy inwestycja przyniosla czy tez nie przyniosla zyskow trudno mi to komentowac bo po prostu nie wiem. Jedno co mozna tylko stwierdzic to to, ze proces tworzenia osrodkow hodowlanych ryb jest nie unikniony i postepowac bedzie dalej. Jest to oczywiscie wynik na zwiekszone zapotrzebowanie na bialko ogolnie. Hodowla ryb jest jedna z tych galezi ktora dostarcza takowego bialka a zwzywszy jego walory lepszego niz inne. Nalezy sie tylko zastanowac w jaki sposob nalezy to realizowac. Ostrzegam przed zywiolowym podejmowaniem decyzji i dzialaniami z marszu dotyczacymi np. lokalizacji, gatunku ktory nalezy hodowac , wplywie na ekologie i wiele innych jeszce aspektow. Sprawdzona w innych krajach forma intensywnej hodowli ktory wspolgra z np. warunkami klimatycznymi w danyk kraju nie koniecznie MUSI sprawdzic sie w Polsce. Pamietajmy, ze na wynik koncowy ma wplyw wiele aspektow a podjecie pochopnej decyzji co do lokalizacji, gatunku i ... , moze okazac sie fiaskiem. Oczywiscie najlepsze sa przyklady z innych krajow ale one sa tylko podsatwa do budowy czegos u siebie samego ale nie sa gotowym gmachem....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!