Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Europejczycy nie chcą jeść insektów i mięsa z probówki (badanie)

Według Europejskiej Organizacji Konsumentów (BEUC) konsumenci w całej Europie chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, pod warunkiem, że kupowanie zrównoważonej żywności będzie łatwiejsze dzięki niższym cenom, bardziej wiarygodnym informacjom na ich temat oraz większej liczbie dostępnych opcji.

Europejczycy nie chcą jeść insektów i mięsa z probówki (badanie)
Ankietowani badania BEUC przyznali, że w niewielkim stopniu zainteresowani są owadami i mięsem hodowanym w laboratorium, fot. shutterstock

Autor: globalmeatnews.com
Data: 10-06-2020, 15:40

Organizacja ujawniła wyniki swojego najnowszego raportu na podstawie wywiadów przeprowadzonych w październiku i listopadzie 2019 r. z 11 tys. konsumentów z 11 krajów europejskich  (Austria, Belgia, Niemcy, Grecja, Włochy, Litwa, Holandia, Portugalia, Słowacja, Słowenia i Hiszpania). BEUC badało poziom świadomości konsumenckiej Europejczyków po zapowiedziach Komisji Europejskiej ws. Nowego Zielonego Ładu.

Przykładowe pytania zadane podczas wywiadów to m.in.: Jak dużą wagę przywiązujesz do wpływu swoich wyborów żywieniowych na środowisko? Czy zamierzasz ograniczyć spożycie czerwonego mięsa? Czy Twój rząd robi wystarczająco dużo, aby promować zrównoważoną żywność?

Okazało się, że choć konsumenci nie widzą prostego związku między swoimi nawykami żywieniowymi a stanem środowiska, większość jest świadoma wpływu nawyków żywieniowych na środowisko w ogóle, a dwie trzecie konsumentów jest otwartych na zmianę swoich nawyków żywieniowych dla środowiska.

Uczestnicy badania wskazali, że czynnikami, które uniemożliwiają im bardziej zrównoważoną dietę są: cena, brak wiedzy, niejasne informacje i ograniczony wybór zrównoważonych opcji.

Nieco ponad 40 proc. uczestników badania twierdzi, że przestało jeść lub ograniczyło spożycie czerwonego mięsa ze względu na troskę o środowisko. Jednocześnie ankietowani przyznali, że w niewielkim stopniu zainteresowani są owadami i mięsem hodowanym w laboratorium. Za to lepiej akceptują roślinne "burgery” i tradycyjne wegetariańskie jedzenie (np. rośliny
strączkowe) jako alternatywne źródła białka.

Okazało się również, że tylko 16% konsumentów uważa, że ich rząd robi wystarczająco dużo, aby wspierać zrównoważony rozwój żywności na poziomie produkcji i konsumpcji.

- Nasze badanie pokazuje, że większość konsumentów chce zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale nie jest to łatwe zadanie. Zmiany należy wprowadzić na kilku poziomach, aby wybór zrównoważony stał się oczywistym wyborem - powiedziała Monique Goyens, dyrektor generalny BEUC.

W ocenie Goyens to organy regulacyjne, producenci żywności i detaliści mają do odegrania kluczową rolę w dostosowaniu swoich cen, marketingu i wszystkich innych czynników do tego, aby Europejczycy jedli w bardziej zrównoważony sposób.

Pełna treść raportu dostępna jest w języku angielskim pod adresem: http://www.beuc.eu/publications/most-eu-consumers-open-eat-more-sustainably-face-hurdles-new-survey-shows/html

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

trendy konsumenckie RSS ALERT    /    owady RSS ALERT    /    owady na talerzach RSS ALERT    /    mięso z probówki RSS ALERT    /    zrównoważone rolnictwo RSS ALERT    /    BEUC RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • ww 2020-06-10 16:01:41
    część europejczyków to nie świnie że będą żreć g
  • niezalogowany 2020-06-18 23:29:31
    kiedyś europejczycy zdecydowanie nie chcieli jeść kurczaków....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.238.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!