Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Europejska branża drobiarska daje przykład całemu światu ograniczając stosowanie antybiotyków

- Często jako przemysł mięsny jesteśmy postrzegani jako przedstawiciele "ciemnej strony mocy". Działając na rzecz ograniczenia stosowania antybiotyków, podejmujemy wiele działań, których wyniki są bardzo dobre. Im więcej informacji na ich temat trafia do instytucji rządowych i mediów, tym większą mamy pewność, że otrzymywana przez konsumentów informacja jest wiarygodna - mówi Birthe Steenberg, sekretarz generalny a.v.e.c., organizacji reprezentującej sektor drobiarski z całej Unii Europejskiej w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl

Europejska branża drobiarska daje przykład całemu światu  ograniczając stosowanie antybiotyków
Birthe Steenberg, sekretarz generalny a.v.e.c. i Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, fot. KRD-IG

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 26-05-2017, 11:02

Birthe Steenberg przyznała, że w dobie czerpania przez konsumentów informacji na temat żywności z internetu, blogów oraz zagrożenia ze strony zjawiska 'fake news', przemysł drobiarski powinien w większym stopniu wykorzystywać media społecznościowe.

- W Holandii i Wielkiej Brytanii przemysł drobiarski zaczął zbierać własne dane na temat wykorzystania antybiotyków. Zrobiono to, aby komunikacja z konsumentami była oparta na nauce. Przekaz jest prosty: Wiemy, że istnieje ten problem, chcemy się do niego odnieść i działamy. Mamy odpowiedzi na Wasze pytania, prezentujemy wyniki naszych działań, które mają na celu obniżenie użycia antybiotyków - dodała.

Graeme Dear, przewodniczący ELPHA (Europejskie Stowarzyszenie Żywca Drobiowego i Jaj Wylęgowych), EPB (Stowarzyszenie Europejskich Hodowców Drobiu) oraz członek zarządu Brytyjskiej Rady Drobiu (BPC) przyznał, że rezultaty procesu redukcji stosowania antybiotyków u drobiu w Wielkiej Brytanii są fenomenalne.

Dear wyróżnił trzy drogi przekazywania informacji konsumentom:

- Firmy, takie jak McDonald's mogą komunikować się bezpośrednio z konsumentami i informować ich na temat podejmowanych działań. Druga możliwość to informowanie poprzez organizacje branżowe, jak KRD-IG. Trzeci model to współpraca pomiędzy rządem a konsumentami. W Danii obywatele mogą bez problemu dotrzeć do oficjalnych danych publikowanych przez rząd. Dzięki temu mają większą gwarancję bezpieczeństwa produktu i pewność, że informacje są prawdziwe, a wpływ blogerów i fake news jest ograniczony - dodał.

Zdaniem Birthe Steenberg ważne jest, żeby przedsiębiorcy z branży drobiarskiej przekazywali odpowiednie informacje władzom, co sprzyja jawności w razie pytań ze strony konsumentów czy organizacji pozarządowych.

- Często jako przemysł mięsny jesteśmy postrzegani jako przedstawiciele "ciemnej strony mocy". W przypadku ograniczania stosowania antybiotyków podejmujemy wiele działań, których wyniki są bardzo dobre. Im więcej informacji na ich temat trafia do instytucji i mediów, tym większą mamy pewność, że konsumenci wiedzą i otrzymywana przez nich informacja jest wiarygodna. Można powiedzieć, że Europa jest w forpoczcie tych zmian, świecimy przykładem dla całego świata. Ważną rolą dla nas, Europejczyków jest więc to, aby podzielić się tą wiedzą i naszymi inicjatywami z krajami rozwijającymi się - dodała.

Birthe Steenberg i Graeme Dear byli gośćmi zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa-Izbę Gospodarczą konferencji "Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: Antybiotyki", która odbyła się 25 maja 2017 roku w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

SGGW RSS ALERT    /    drób 2017 RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    antybiotyki RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    antybiotyki w mięsie RSS ALERT    /    Birthe Steenberg RSS ALERT    /    antybiotyki w produkcji drobiu RSS ALERT    /    antybiotyki w kurczakach RSS ALERT    /    Graeme Dear RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.125.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!