FAO zna przyszłość rynku drobiu

W tym względzie szacuje się, że konsumpcja mięsa drobiowego na rynku światowym zwiększy się w okresie dziesięciu lat o 27 proc. do 2023 roku.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Te wzrostowe tendencje utrzymają się zarówno na rynku unijnym, jak i rynkach zewnętrznych. FAO prognozuje, że w 2023 r. mieszkaniec UE będzie przeciętnie spożywał 22,2 kg mięsa drobiowego rocznie, o 1,2 kg więcej niż w okresie 2011-2013. Jak wskazuje AgraEurope żeby zaspokoić popyt na rynkach trzecich, unijna sprzedaż na rynkach pozaunijnych będzie się dalej rozwijać, przy czym dynamika wzrostu eksportu może nieznacznie wyhamować do poziomu 3 proc. średniorocznie.FAO wskazuje, że pozycja UE, jako jednego z głównych eksporterów, osłabnie. Na taką sytuację będzie miał głównie wpływ umocnienie się waluty euro, oraz rosnące koszty produkcji w UE (koszty energii, pracy, wyższe normy środowiskowe, itp.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Duży producent drobiu walczy z grypą ptaków. Rekordowe straty
-
Rynek drobiu. Właściciel SuperDrobu zwiększa obecność w Arabii Saudyjskiej
-
Rynek majonezu. Winiary liderem w aż 11 województwach
-
Efekt szminki w dyskontach. "Kaczki zamiast kurczaków"
-
Ukraina wraca na europejski rynek drobiu. Jak to możliwe?
-
Eksport żywności wywinduje ceny. Może zabraknąć zbóż i drobiu
-
Uwaga na kurczaki! Kampylobakterioza najczęstszą chorobą odzwierzęcą
-
mięso na wtorek
Przystąpienie do UE napędzi ukraińskie drobiarstwo? "Mogą powtórzyć scenariusz Polski"
-
USA zajmą miejsce Ukrainy na rynku drobiu? "Nowe szanse biznesowe"
-
Drożeją drób i jaja w hurcie. To efekt groźnego zjawiska
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)