Fermy Woźniak: Jajo z tzw. klatek jest najbezpieczniejsze mikrobiologicznie
- Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
- Data: 30-01-2020, 14:49

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Barbara Woźniak zwraca uwagę, że dobrostan kur w tzw. systemie klatkowym wcale nie jest niższy niż w tzw. wolnowybiegowym.
- Kura w klatce ma stały dostęp do pokarmu najwyższej jakości, do czystej wody, używa kąpieli piaskowych, jest jej ciepło. Może też swobodnie znosić jaja, ponieważ otwarty areał wcale tego nie gwarantuje. Pamiętajmy, że znoszenie jaj jest funkcją rozrodczą i w momencie poczucia zagrożenia kura przestaje je produkować. W związku z tym dlaczego kury z chowów wolno wybiegowych znoszą o połowę mniej jaj? Poczucie zagrożenia wpływa na ilość znoszonych jaj - wskazuje.
komentarze (6)
jasne. A gesi sa najszczesliwsze z rura w gardle... co ma powiedziec lobbystka?
OdpowiedzPrzestańmy pokarm jak przyjaciół traktować. Kura jest kura, świnia świnią i tyle. Oczywiście że na mięso kurczaki jest ogromna różnica czy mają więcej miejsca co jedzą i nawet sposób zabijania ale na jaja lepsza i przede wszystkim wydajniejsza jest kura zamknięta i koniec kropka. Smacznego
OdpowiedzŁadna
OdpowiedzNA szczęście szanowna Pani to konsument decyduje, który rodzaj chowu jest dla niego najbardziej odpowiedni z wielu względów. Z punktu dbania o zrównoważoną produkcję oraz dobrostan zwierząt to wolny wybieg ewentualnie woliera jest wiodącym systemem. Jeżeli jeszcze Pani tego nie zauważyła Świat w sposób płynny przeszedł z produkcji taniej do produkcji z poszanowaniem praw zwierząt i ochrony środowiska i w mojej ocenie nie ma od tego odwrotu.
Odpowiedzbarbaro wożniak pamiętaj o karmie ...
Odpowiedz