Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Fermy Woźniak: Jajo z tzw. klatek jest najbezpieczniejsze mikrobiologicznie

  • Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
  • Data: 30-01-2020, 14:49
- Jajo, niezależnie od chowu, ma ten sam poziom wartości odżywczych i witamin. Natomiast pod względem bezpieczeństwa mikrobiologicznego jajo z tzw. klatek jest najbezpieczniejsze, a przy tym najtańsze - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Barbara Woźniak, pełnomocnik zarządu Ferm Woźniak.
Fermy Woźniak: Jajo z tzw. klatek jest najbezpieczniejsze mikrobiologicznie
Barbara Woźniak, fot. mat. pras.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Barbara Woźniak zwraca uwagę, że dobrostan kur w tzw. systemie klatkowym wcale nie jest niższy niż w tzw. wolnowybiegowym.

- Kura w klatce ma stały dostęp do pokarmu najwyższej jakości, do czystej wody, używa kąpieli piaskowych, jest jej ciepło. Może też swobodnie znosić jaja, ponieważ otwarty areał wcale tego nie gwarantuje. Pamiętajmy, że znoszenie jaj jest funkcją rozrodczą i w momencie poczucia zagrożenia kura przestaje je produkować. W związku z tym dlaczego kury z chowów wolno wybiegowych znoszą o połowę mniej jaj? Poczucie zagrożenia wpływa na ilość znoszonych jaj - wskazuje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (6)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Lsd 2020-01-30 20:34:23

    jasne. A gesi sa najszczesliwsze z rura w gardle... co ma powiedziec lobbystka?

    Odpowiedz
  • Grzegorz 2020-01-31 02:55:55

    Przestańmy pokarm jak przyjaciół traktować. Kura jest kura, świnia świnią i tyle. Oczywiście że na mięso kurczaki jest ogromna różnica czy mają więcej miejsca co jedzą i nawet sposób zabijania ale na jaja lepsza i przede wszystkim wydajniejsza jest kura zamknięta i koniec kropka. Smacznego

    Odpowiedz
  • Widz 2020-01-31 06:51:12

    Ładna

    Odpowiedz
  • Tom 2020-01-31 14:52:20

    NA szczęście szanowna Pani to konsument decyduje, który rodzaj chowu jest dla niego najbardziej odpowiedni z wielu względów. Z punktu dbania o zrównoważoną produkcję oraz dobrostan zwierząt to wolny wybieg ewentualnie woliera jest wiodącym systemem. Jeżeli jeszcze Pani tego nie zauważyła Świat w sposób płynny przeszedł z produkcji taniej do produkcji z poszanowaniem praw zwierząt i ochrony środowiska i w mojej ocenie nie ma od tego odwrotu.

    Odpowiedz
  • ka 2020-02-04 18:06:31

    barbaro wożniak pamiętaj o karmie ...

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!