Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Fermy Woźniak: Jajo z tzw. klatek jest najbezpieczniejsze mikrobiologicznie

- Jajo, niezależnie od chowu, ma ten sam poziom wartości odżywczych i witamin. Natomiast pod względem bezpieczeństwa mikrobiologicznego jajo z tzw. klatek jest najbezpieczniejsze, a przy tym najtańsze - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Barbara Woźniak, pełnomocnik zarządu Ferm Woźniak.

Fermy Woźniak: Jajo z tzw. klatek jest najbezpieczniejsze mikrobiologicznie
Barbara Woźniak, fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 30-01-2020, 14:48

Barbara Woźniak zwraca uwagę, że dobrostan kur w tzw. systemie klatkowym wcale nie jest niższy niż w tzw. wolnowybiegowym.

- Kura w klatce ma stały dostęp do pokarmu najwyższej jakości, do czystej wody, używa kąpieli piaskowych, jest jej ciepło. Może też swobodnie znosić jaja, ponieważ otwarty areał wcale tego nie gwarantuje. Pamiętajmy, że znoszenie jaj jest funkcją rozrodczą i w momencie poczucia zagrożenia kura przestaje je produkować. W związku z tym dlaczego kury z chowów wolno wybiegowych znoszą o połowę mniej jaj? Poczucie zagrożenia wpływa na ilość znoszonych jaj - wskazuje.

Pełnomocnik zarządu Ferm Woźniak wskazuje, że cena wciąż jest ważnym determinantem wyboru jaj.

- Nie tylko konsumenta w sklepie, ale przede wszystkim przetwórców czy producentów, którzy używają jaj do produkcji majonezów, makaronów itd. Przejście w pełni na alternatywny chów jest po pierwsze niemożliwe ze względu na mniejsze wolumeny produkcji, a po drugie jest nonsensem uderzającym tylko po kieszeniach kupujących - dodaje.

Woźniak przyznaje jednocześnie, że jej firma jest w pełni gotowa na dostarczenie konsumentom jaj ściółkowych.

- Są to jaja mikrobiologiczne bezpieczne, spełniające najwyższe standardy jakości, w ramach naszego zintegrowanego systemu produkcji - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Barbara Woźniak RSS ALERT    /    Fermy Woźniak RSS ALERT    /    jaja RSS ALERT    /    jaja 2020 RSS ALERT    /    jaja z wolnego wybiegu RSS ALERT    /    jaja z chowu klatkowego RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • Lsd 2020-01-30 20:34:23
    jasne. A gesi sa najszczesliwsze z rura w gardle... co ma powiedziec lobbystka?
  • Grzegorz 2020-01-31 02:55:55
    Przestańmy pokarm jak przyjaciół traktować. Kura jest kura, świnia świnią i tyle. Oczywiście że na mięso kurczaki jest ogromna różnica czy mają więcej miejsca co jedzą i nawet sposób zabijania ale na jaja lepsza i przede wszystkim wydajniejsza jest kura zamknięta i koniec kropka. Smacznego
  • Widz 2020-01-31 06:51:12
    Ładna
  • Tom 2020-01-31 14:52:20
    NA szczęście szanowna Pani to konsument decyduje, który rodzaj chowu jest dla niego najbardziej odpowiedni z wielu względów. Z punktu dbania o zrównoważoną produkcję oraz dobrostan zwierząt to wolny wybieg ewentualnie woliera jest wiodącym systemem. Jeżeli jeszcze Pani tego nie zauważyła Świat w sposób płynny przeszedł z produkcji taniej do produkcji z poszanowaniem praw zwierząt i ochrony środowiska i w mojej ocenie nie ma od tego odwrotu.
  • ka 2020-02-04 18:06:31
    barbaro wożniak pamiętaj o karmie ...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.108.191
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!