Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Fermy Woźniak: Kura w klatce żyje z poszanowaniem jej dobrostanu

- Dzisiaj kura „w klatce” żyje z poszanowaniem jej dobrostanu. Ma stały dostęp do pokarmu najwyższej jakości, do czystej wody, używa kąpieli piaskowych, jest jej ciepło. Wreszcie może swobodnie znosić jaja. (...) Kury z chowów wolno wybiegowych znoszą o połowę mniej jaj, gdyż żyją w ciągłym poczuciu zagrożenia, a to przekłada się na ich ilość - Barbara Woźniak, Prezes firmy Ovotek i Pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak, właściciela marki Zdrovo.

Fermy Woźniak: Kura w klatce żyje z poszanowaniem jej dobrostanu
Barbara Woźniak: Znoszenie jaj jest funkcją rozrodczą i w momencie poczucia zagrożenia kura przestaje je produkować. fot. mat. pras.

Autor: informacja prasowa
Data: 24-09-2020, 12:30

Od kilku lat, w opinii publicznej, toczy się dyskusja wokół szczęśliwości kur znoszących jaja w hodowlach przemysłowych. Każde z oznaczeń pojawiających się na skorupkach – 0,1,2,3, ma swoich zwolenników oraz przeciwników ze względu na dobrostan zwierząt lub bezpieczeństwo spożycia jaja. Nie zmienia to jednak faktu, że Polska należy do europejskiej czołówki producentów jaj konsumpcyjnych, a jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz chów klatkowy, oznaczany „trójką”, stanowi ponad 80% udziału rynku. Szczęśliwa kura to ta znosząca jajo w klatce, na ściółce czy na wolnym wybiegu?

Metody chowu i oznaczania jaj

W Polsce obecne są cztery metody chowu kur niosek. Dominującym modelem jest chów klatkowy, którego udział w rynku to ponad 80%, ściółkowy to około 11%, wolny wybieg niecałe 4%, natomiast chów ekologiczny wynosi poniżej 1%. Metoda chowu przekłada się na oznaczenia pojawiające się na skorupkach jaja:

Cyfra 0 – oznacza, że jajo pochodzi z hodowli ekologicznej, od kury z wolnego wybiegu. Wedle przepisów na jeden metr kwadratowy kurnika może przypadać najwyżej sześć ptaków. Zwierzęta muszą być karmione paszą z upraw ekologicznych.

Cyfra 1 – oznacza, że jaja zostały zniesione przez kury z wolnego wybiegu. Mogą one opuszczać kurnik, w którym mają miejsce na grzędzie oraz ściółce.

Cyfra 2 – kury są trzymane w kurniku, nie mogą wyjść na świeże powietrze. Mogą jednak swobodnie poruszać się po kurniku, nie są trzymane w klatkach a w wielopoziomowych wolierach. Co najmniej jedna trzecia kurnika jest pokryta ściółką.

Cyfra 3 – oznacza, że jajo zostało zniesione przez kurę z chowu klatkowego.

Wokół „trójek” toczy się najbardziej zażarta dyskusja. Obrońcy praw zwierząt apelują do producentów o rezygnację z tej metody chowu oraz do konsumentów o wybieranie jaj oznaczonych 2, 1 lub 0. Warto jednak zaznaczyć, że dyrektywa dobrostanowa z 1999 roku ustanowiła nowe parametry techniczne, zapewniając kurom znacznie większą powierzchnię użytkową klatki, lepsze warunki do gniazdowania, grzebania czy pojenia oraz karmienia. Komisja Europejska dała czas producentom jaj do 2012 roku na wprowadzenie zmian. Po tej dacie, jaja wyprodukowane w starym systemie klatkowym nie mogły trafić do obrotu w handlu.
 
- Dzisiaj kura „w klatce” żyje z poszanowaniem jej dobrostanu. Ma stały dostęp do pokarmu najwyższej jakości, do czystej wody, używa kąpieli piaskowych, jest jej ciepło. Wreszcie może swobodnie znosić jaja. Pamiętajmy, że znoszenie jaj jest funkcją rozrodczą i w momencie poczucia zagrożenia kura przestaje je produkować. W warunkach optymalnych, gdy nie jest narażona na ataki dzikich zwierząt, czy zarażenie się pasożytami powinna znosić jedno dziennie. Kury z chowów wolno wybiegowych znoszą o połowę mniej jaj, gdyż żyją w ciągłym poczuciu zagrożenia, a to przekłada się na ich ilość – dodaje Barbara Woźniak, Prezes firmy Ovotek i Pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak, właściciela marki Zdrovo.

Chów alternatywny to droższe jaja

więcej informacji:

Fermy Woźniak RSS ALERT    /    jaja RSS ALERT    /    Barbara Woźniak RSS ALERT    /    jaja z wolnego wybiegu RSS ALERT    /    kury nioski RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Kura 2020-09-25 09:31:19
    A może by wypindrzoną paniusię woźniak zamknąć na tydzień w tej klatce "z poszanowaniem dobrostanu"? Ciekawe jakby była "szczęśliwa".....
    • ROMEK 2020-09-29 17:49:43
      Typowy komentarz "kura" - mieszczucha nie mający pojęcia co to jest dobrostan. Zawsze szukam jaj z "3".
  • Kinga 2020-10-01 14:39:25
    Tak to jest, kiedy dyskutujemy o dobrostanie istoty, która sama się nie może wypowiedzieć. Stan zagrożenia jest stanem poniekąd naturalnym dla wszystkich gatunków. Cywilizacja ludzka próbuje go sobie od wieków zmniejszyć, jednak wyeliminowanie jest praktycznie niemożliwe. Czy z powodu dużego stanu zagrożenia zabieramy antylopy z afrykańskich sawann, gdzie czyhają na nie drapieżniki? No nie zabieramy, bo nie o to w tym wszystkim chodzi. Problemem jest fakt, że traktujemy zwierzęta jak produkty. Tu też to podejście widać wyraźnie: kura znosi mniej jajek, czyli biznes się nie domyka, ot i cały problem. Teraz trzeba tak pokombinować, żeby wszelkimi, nawet mało logicznymi argumentami, zasypać opinię publiczna, żeby jednak powstrzymać odpływ cennych srebrników.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.102.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!