Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Fermy Woźniak: Warto kupować jaja z zarejestrowanych hodowli

- Warto zwracać uwagę, by kupować jaja z produkcji zarejestrowanej przez Inspekcję Weterynaryjną, gdyż jest to potwierdzenie, że kury żyją w środowisku o parametrach zgodnych z prawem, karmione są dopuszczoną paszą, a ich jaja są bezpieczne dla konsumentów - mówi Barbara Woźniak, prezes firmy Ovotek i pełnomocnik zarządu Ferm Drobiu Woźniak, właściciela marki Zdrovo:

Fermy Woźniak: Warto kupować jaja z zarejestrowanych hodowli
Barbara Woźniak: Nie ma związku między systemem utrzymania kur a wartością odżywczą jaja czy smakiem. fot. mat. pras.

Autor: informacja prasowa
Data: 27-07-2020, 10:55

Jaja kurze to wartościowy, łatwo dostępny i tani składnik diety. Eksperci ds. żywienia są zgodni co do dostarczanych przez jaja cennych substancji odżywczych tj.: pełnowartościowe białko, witaminy, żelazo, kwas foliowy, cholina oraz luteina. Badania dowodzą wpływu częstego spożywania jaj na niewystępowanie lub zatrzymanie rozwoju wielu cywilizacyjnych chorób m.in. cukrzycy, nadciśnienia, otyłości. Ponadto jaja są niezwykle ważnym elementem diety przy chorobach nowotworowych. Dlaczego zatem wokół jaj narosło tyle mitów dotyczących ilości spożycia, podnoszenia cholesterolu czy wywoływania silnych alergii?

Jak podaje International Egg Commission, Polacy spożywają średnio ok. 140 jaj rocznie. To jeden z najniższych wyników wśród krajów europejskich, gdyż Niemcy zjadają ich 235, Francuzi  213, a Włosi - 208. Najwięcej jaj konsumują Meksykanie, średnio 368 sztuk rocznie na osobę. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że można jeść około 10 jaj tygodniowo, średnio 1-2 jaja dziennie. Nie oznacza to jednak, że osoby jedzące więcej jaj narażają swoje zdrowie, wręcz przeciwnie, jeśli organizm pozytywnie reaguje na taką dietę, to warto ją kontynuować.

- Dzisiaj dysponujemy światowymi badaniami naukowymi, które jasno potwierdzają, że nie ma związku między systemem utrzymania kur a wartością odżywczą jaja czy smakiem. Ten aspekt wpływa jedynie na cenę końcową produktu. Warto zwracać uwagę, by kupować jaja z produkcji zarejestrowanej przez Inspekcję Weterynaryjną, gdyż jest to potwierdzenie, że kury żyją w środowisku o parametrach zgodnych z prawem, karmione są dopuszczoną paszą, a ich jaja są bezpieczne dla konsumentów. Jednak należy dodać, że o ile sposób chowu nie ma wpływu na smak jaja, o tyle pasza jest tu kluczowa. Kury karmione mieszanką o wysokiej klasie, dostarczającą im wszelkich niezbędnych składników chętnie znoszą jaja, a ich smak jest wyjątkowy. To do konsumenta należy wybór, jakiego dokona przed sklepową półką i czy wybierze jaja oznaczone jako 0, 1, 2 czy 3 - mówi Barbara Woźniak, Prezes firmy Ovotek i Pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak, właściciela marki Zdrovo.

W latach 60. zaczęto mówić, że jaja w nadmiarze szkodzą. Ten mit pokutuje do dzisiaj i nadal część konsumentów, a co gorsza lekarzy, powiela to nieprawdziwe stanowisko. Nadmiar został sprecyzowany, jako 2 sztuki jaj tygodniowo dla dorosłego człowieka. Wszystkiemu był winny zawarty w jajkach cholesterol, któremu przypisano negatywne działanie  —  osadzanie się na ściankach naczyń krwionośnych i doprowadzanie przez to do zawałów serca.

więcej informacji:

jaja RSS ALERT    /    Barbara Woźniak RSS ALERT    /    Natalia Bujak RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.107.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!